Već treću godinu za redom u suradnji s The Foundation for Sustainable Rule of Law Initiatives i UCONN University, HUM je na stručnoj praksi ugosti dvije američke studentice UCONN Sveučilišta. Ove godine su nam se pridružile Arianna Diaz i Jessica Blasnik.

Tijekom njihovog boravka u trajanju od 1. do 29. lipnja 2018., Arianna i Jessica imale su priliku saznati više o mirenju u Hrvatskoj te su se upoznale su se s radom i aktivnostima HUM-a. Studentice su sudjelovale u dijelu osnovne obuke za izmiritelje, pružena im je mogućnost naučiti i produbiti komunikacijske vještine u radionici koju je vodila mag. psih. Tea Mađerčić te pregovaračke vještine uz pomoć Karla Muratagića i Damjana Muškatela, ovogodišnjih pobjednika na natjecanju u pregovaranju. One se mnogo istraživale i pomogle su u radu HUM-a izvještajem o funkcioniranju besplatne pravne pomoći u mirenju u SAD-u.

 

 

 

 

Studentice su u suradnji HUM-a i Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu, sudjelovale na predstavljanju rada pravnih klinika i razmjeni iskustava kliničara i mentora na IUC Course: Public and Private Justice u Dubrovniku.

Tijekom boravka u Zagrebu, susrele su se s predstavnicima studentskih udruga E-student i ELSA, kako bi saznale više o studentskim inicijativa i projektima, kao i organizaciji natjecanja na kojima je HUM bio partner te razmijeniti znanja i iskustva.

Važnost uloge udruga u izgradnji bolje i HUManije zajednice, Arianna i Jessica su imale priliku upoznati kroz posjete i predstavljanje rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenog djela i prekršaja, Pravnu kliniku Pravnog fakulteta u Zagrebu te Isusovačku službu za izbjeglice.

Od institucija posjetile su Ministarstvo pravosuđa RH, Pravni fakultet u Zagrebu te Službu za mirenje pri Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

 

Ove godine smo osim prakse u HUM-u studenticama osigurali vanjsku praksu, i to u Forumu za slobodu odgoja u trajanju od 10 sati te u odvjetničkom društvu Vukmir & partneri, u trajanju od dva dana.

One su sudjelovale i na međunarodnoj konferenciji koju je organizirala Isusovačka služba za izbjeglice pod nazivom „Izbjeglice – perspektive i politike“ te panelu Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina povodom Svjetskog dana izbjeglica pod nazivom “Uključivanje djece tražitelja i nositelja međunarodne zaštite u odgojno-obrazovni sustav: Analize politika i primjeri dobre prakse“.

Za članove/ice Kluba mladih izmiritelja pred kraj prakse studentice su održale predavanje pod nazivom „Mediation in USA“. Sa sudionicima su podijelile svoja znanja o mirenju u SAD-u kroz zanimljivi kratki povijesni pregled mirenja u SAD-u, pojasnile su tko može biti medijator, kao i sa zakonskim okvirima i položajem medijacije u američkom pravosudnom sustavu. Kroz isječke iz filmova približile su nam način na koji se medijacija provodi u različitim vrstama sporova, poput vršnjačke medijacije, mirenja u radnim, gospodarskim i obiteljskim sporovima, kao i mirenje u zajednici. Na kraju svog izlaganja, predložile su da bi informiranje građana pomoglo u populariziranju mirenja, a najvažnijim u tome smatraju edukaciju pravnika.

Obje su navele da bi preporučile stručnu praksu u HUM-u svojim kolegama/icama.

Koliko su naučile, procijenite sami kroz odgovor koji smo dobili na upit o njihovom mišljenju o mirenju nakon prakse:

 

Jessica Blasnik: “Mediation is the most effective means of solving disuptes. NOT only does it solve both time and money, but it allows both parties to remain in control, can better address their needs and interests, and better serves social justice.”

Arianna Diaz: “I truly believe that mediation can often be the best way to solve legal disputes, instead of litigation. It allows people to actively take control over their own conflict, take part in coming to an agreement, allows people to preserve their relations, is fast, affordable and teaches parties necessary communication and conflict resolution skills that they can apply within their own lives.”

Na pitanje što misle o HUM-u, odgovorile su:

Arianna Diaz: “CMA’s work is extremely important and necessary within Croatia. By creating collaborations with NGOs, legal institutions and more, they are improving the wellbeing of Croatians by normalizing mediation and in advocating for human rights, conflict resolution+reconcilliation and acting as new revolutionary change makers. They are pioneers in Croatia’s mediation practice.”

Jessica Blasnik : “CMA is incredible (along with its staff ;)). Without CMA it is clear that the practice of mediation would be underrepresented and underappreciated in the Croatian legal system and legal education. CMA’s work is very important and one of the main influences in efforts to reform the Croatian legal system to adopt and use the practices of mediation rather than simply just litigation.”

Bilo nam je zadovoljstvo i čast raditi i družiti se s Jessicom i Ariannom!

Nadamo se da je to tek početak jedne nove i lijepe izmiriteljske priče! 🙂