Misija

Na nacionalnoj i međunarodnoj razini okupljamo i povezujemo ljude i institucije kojima je zajedničko jednako uvažavanje vrijednosti svih ljudi kao jedinstvenih i neponovljivo različitih bića. Kroz promociju i življenje medijacije, edukaciju, prevenciju i rješavanje sporova medijacijom, želimo medijaciju učiniti opće prihvaćenim načinom rješavanja sporova.

Cijeneći vrijednosti tradicionalnog sustava rješavanja sporova, želimo, primjenjujući dobre prakse te najviše stručne i etičke standarde, razviti komplementarni sustav rješavanja sporova, u kojemu središnje mjesto zauzimaju zajednički interesi, potrebe i zadovoljstvo njegovih korisnika. Strankama želimo osigurati pravo na izbor između više mogućnosti rješavanja njihovih sporova, ali i pomoći im da aktivnim sudjelovanjem, uz osobnu kontrolu i u njima razumljivom postupku medijacije, ostvare vlastitu pravdu u stvarima koje su za njih bitne.

Vizija

Etablirati se kao nacionalna vodeća institucija za medijaciju uz izgradnju jedinstvene mreže medijatora radi ostvarenja zajedničkih ciljeva, prava i obveza.

Imati vodeću ulogu u razvijanju, promociji i implementaciji kulture mirnog načina rješavanja sporova u Republici Hrvatskoj i biti partner inozemnim i posebno regionalnim udrugama i institucijama, koje dijele jednake vrijednosti.

Postati Nacionalni centar za edukaciju i certificiranje medijatora i trenera medijatora i Centar za medijaciju HUM-a učiniti vodećim javnim servisom za medijaciju u Republici Hrvatskoj.