Marija Rašan-Križanac, bila je 17 godina srednjoškolska profesorica društveno-humanističke grupe predmeta (predavala je Etiku i Politiku i gospodarstvo) te je 22 godine bila ravnateljica srednje škole.

Cijeli svoj radni vijek provela je komunicirajući s različitim ljudima s cilljem uspostavljanja skladnih međuljudskih odnosa koji su temeljni preduvjet za rad bilo koje vrste. Misao vodillja joj je da je razgovor temelj svih ljudskih postignuća. Učinkovitim razgovaranjem stvaramo skladne međuljudske odnose, ostvarujemo različita postignuća u poslovnom okruženju, pomičemo granice ljudskog znanja i na kraju diplomatskim razgovaranjem/pregovaranjem, i nakon najrazornijih ratova uspostavljamo mir.

Svijesna činjenice, da se uzroci brojnih međuljudskih sukoba u različitim životnim situacijama gotovo uvijek mogu svesti na komunikacijsko nerazumijevanje, uvijek je poticala razumijevanje i prihvaćanje različitosti među ljudima kako bi zajednički život i rad bio što slkadniji i učinkovitiji. Njen životni stav je da za rješenje svakog sukoba među ljudima nije potrebno ništa osim umijeća razgovora.