Mišljenja polaznika o osnovnoj obuci za medijatore
 
U današnje se vrijeme vrlo lako izgubiti i otuđiti, zaboraviti da nismo sami na svijetu i da nas okružuju bića kojima je zapravo, kao i nama samima, potrebno vrlo malo da bi se osjećali sretnima ili barem ispunjenima. Lako je zaboraviti da osmijeh može učiniti puno ili da tople riječi mogu izazvati pravo malo čudo. Na samom početku ovog magičnog putovanja u svijet medijacije pomogli ste nam da osvijestimo misao da u nama samima leži velika moć, moć slušanja i razumijevanja. Moć da nikada ne zaboravimo ono što je lako zaboraviti. Moć da budemo ljudi i da druge oko nas vidimo kao ljude, a ne kao neprijatelje, suparnike, protivnike. Velika Vam hvala na tome! Iskreno, učinilo mi se da je u jednom danu nemoguće 8 sati održati koncentraciju. Ali uz Vaš zarazni optimizam, nevjerojatnu sposobnost pričanja priča i prenošenja znanja, 8 sati bi proletjelo toliko brzo da mi je na kraju bilo žao što druženje nije trajalo i više 🙂 Veselim se nastavku obuke, ali i daljnjem druženju kako s Vama, tako i s ostalim članicama, članovima volonterkama, volonterima, te prijateljicama i prijateljima HUM-a. Još Vam jednom hvala na svemu 🙂
 
Nikol Čengić, mag.iur.
 
 

Hvala vam puno! Podsjetili ste nas što su osnovne životne vrijednosti te kako je jako važno istinski slušati, uvažavati i razumjeti druge ljude.

Martina Ivković Valenta, dipl.iur

 

U svakom pogledu bravurozna online temeljna edukacija za medijatore koju provodi Hrvatska udruga za mirenje nas je podsjetila na vrijednosti, tehnike i vještine koje je dinamika razvoja društvenih odnosa u suvremenosti, uvelike uvjetovana tehnološkim napretkom, stavila u drugi plan, a koje su od neprikosnovene općeljudske, civilizacijske važnosti, ne samo za medijaciju kao najhumaniji, najrazumniji i najsretniji način rješavanja konflikata, već za svakodnevne poslovne i privatne odnose en general. Stručni i znanstveni pristup edukatora je na razini nesvakidašnje posvećenosti osobnom razvoju svakog interesenta koji se odvaži sudjelovati pa je stoga i odluka da postanem medijator jedna od vitalno najvažnijih koje sam donio. 

Bojan Čaić, mag. iur., voditelj Odsjeka za opću upravu Bjelovarsko-bilogorske županije

 

Osnovna online obuka za medijatore koju nudi Hrvatska udruga za mirenje posebna je i po svemu jedinstvena prilika za proširenje svojih znanja i vještina u jednom korisnom te interdisciplinarnom i sasvim drukčijem pravcu od ostalih obuka na kojima sam do sada sudjelovao. Sudionici obuke imaju jedinstvenu priliku usvojiti znanja koja im neće biti od pomoći samo u sferi mirenja, nego nesumnjivo u svakoj sferi života, kako profesionalnoj tako i privatnoj. Smatram da obuka čini sudionike boljim ljudima.  

Toni Knežević iz Zagreba, odvjetnički vježbenik

 

Nakon mnogo pohađanih radionica što u poslovnom, što u privatnom aranžmanu, ovo je jedna od onih rijetkih iako online koja mi je pažnju držala na nivou cijelo vrijeme, te sam svaki dan nakon obuke imala više poleta i energije nego na početku tog dana. Teorija i praksa na radionici su mi bile podjednako zanimljive i korisne, unutarnji a-ha momenti jako česti i prosvjetljujući, a cjelokupan proces medijacije zaokružen s vježbama tako da smo na svojoj koži mogli naučiti i osjetiti efekte procesa. Predavači izvrsni i iskusni. Zahvalna sam na svemu ovome. Stvarno jedna humanija.. i efikasnija smjernica življenja i rada..

Marijana Zorica iz Zagreba, dipl.oec.

 

Online obuka za medijatore je za mene iznenađujuće predivno iskustvo koje mi je pomoglo u otvaranju novih perspektiva kako u vlastitom, tako i u poslovnom životu. Raditi na sebi i kontinuirano poboljšavati svoje odnose služeći se i naučenim vještinama sa obuke je zaista nešto vrijedno i svakodnevno primjenjivo. Kroz obuku sam zavirila u svijet medijacije, počela otkrivati njen stvarni sadržaj i vrijednost.

Najvećim izazovom vidim način primjene naučenih vještina za poticanje osobe da iznese svoj interes. Možda zbog odgoja u kojem je lose reći: “Ja želim to i to”, često nailazim na situaciju kad neki osobni, sebični interes, osoba kamuflira brigom za opće dobro, željom da svi postupaju po zakonima, osjećajem za pravednost.

Medijator treba prepoznati tu kamuflažu i dovesti osobu u stanje u kojem će se briga za vlastiti interes smatrati opravdanom i usklađenom s vrijednostima te osobe. To je izazov kojem zasigurno želim ići u susret.

Livija Plančić, dipl. oec. iz Splita

 

Osnovna online obuka za medijatore mi je bila prije svega zanimljiva, brzo su prolazili sati na edukaciji, korisna je, znanje stečeno na edukaciji ću koristiti u svakodnevnom radu na poslu i u privatnom životu. Odlična atmosfera i pozitivna energija. Edukatori strpljivi i iskusni.

Melita Bošnjak iz Vukovara

 

Osnovna online obuka za medijatore prvenstveno je edukacija iz komunikacijskih vještina i preporučila bih je svakome. Korisna je u privatnom životu i poslovnoj sferi, a neki od nas će se prepoznati u službenoj ulozi medijatora i imat će privilegiju drugima pomoći da nenasilno komuniciraju i riješe konflikte dogovorom.

Đurđica Valadžija iz Zagreba

 

Meni je online obuka bila super, vrijeme mi je prošlo jako brzo. Općenito mi je bilo jako interesantno, zanimljivo, svidjelo mi se što smo svi bili jako disciplinirani ( nismo upadali jedni drugima u priču, nitko nije držao monologe, pa da jedva čekaš da završi), kako bi se reklo sve je bilo na svom mjestu.

Gospodin Srđan je ugodan, zanimljiv, predavač, držao je fokus svih nas.

Što se mene tiče ja bi voljela online, jer mi se sviđa što se mogu opustiti u svom domu.

Marijana Borac, Novi sindikat

 

Poštovani budući medijatori, online polaznici, tzv. “covid” generacijo medijatora :-),

većina nas bila je protivnik ove vrste edukacije, ali doista nije ispalo tako strašno kako se nekima činilo da će biti – meni prvoj. Istina, ništa ne može zamijeniti socijalni kontakt, ali nas vremena u kojima živimo prisiljavaju da budemo “moderni”. Nema druge opcije – kako za one koji su covid pozitivni (kakvih je u našoj grupi bilo) tako i za one koji se trude ostati negativni.

Nakon početne nesigurnosti i nespretnosti svih, uključujući i predavače, nekako se sve zahuktalo i zahvaljujući solidarnosti svi smo sve savladali i malo-pomalo se upoznali kao grupa. Ti sati koje se međusobno gledamo i slušamo u nekom kućnom okruženju bude neku posebnu bliskost među ljudima, jer osvijestiš vrlo brzo da smo unatoč silnim različitostima, shvaćanjima i predrasudama koje posjedujemo, jednako ranjivi i opterećeni ne lakom svakodnevicom. Sve u svemu da ne duljim previše, ova grupa, kao i svaka buduća zasigurno je grupa krasnih ljudi, željnih bolje komunikacije i prvenstveno rada na sebi, od kuda pozitivna promjena i počinje. Nema razloga za nepovjerenje, ali baš nikakvog. Puno sreće svima od prve “online generacije medijatora”

Ivana Mlinar

 

Iako sam se isprva pribojavala kako online edukacija neće biti niti sjena edukacije uživo, moram naglasiti da sam se prevarila! Edukacija je tehnički protekla savršeno, predavači su nas cijelo vrijeme (koje je proletjelo) držali prikovane za ekrane i u želji za još informacija i vrijednih znanja. No, ono što me osobito iznenadilo je da smo se kao grupa uspjeli povezati, nasmijati i već nakon par sati prijateljski komunicirati i komentirati. Sve u svemu, tople preporuke i samo opušteno!”

Biljana Vujević

 

Dragi naši organizatori i predavači,

Osobno sam sretna (u Vedranovom značenju) što pratim ovu edukaciju online. Drugačije ne bih bilo niti uputno obzirom na razbuktalu epidemiju i moje godine. Predavanja i diskusije su bile izvrsne i ne znam što bih više pohvalila – da li predavače ili sudionike! Naravno da nam nedostaje spontano druženje i bolje upoznavanje, ali nadoknadit ćemo to. To je u ovom času najmanji problem. To vidim kao novi izazov!

Naravno da svaka inovacija izaziva i različite reakcije, pa tako i ova. No jasne su prednosti! Ne morate putovati do mjesta održavanja, možete sebi prilagoditi prostor i sjedenje ili ležanje. Hoću reći – možete biti ležerniji u svom prostoru. Slažem se da nemamo svi dobre uvjete u svom domu za neprekidno praćenje online nastave i da nas ukućani mogu prekidati u praćenju, ali mislim da su to manje mane nego sama korist.

Zahtjevno je za predavača “ući u ulogu”  bez publike, ali smatram da je potrebna samo kraća prilagodba, ali i prilagodba samog izvođenja nastave (materijala, instrumenata komunikacije, didaktičkog procesa…). Dakle, ako je predavač spreman prihvatiti taj izazov onda je naša muka stvarno nikakva.

Neću se osvrtati na tehničke mogućnosti uporabe računala odnosno loših internetskih veza, jer to nije razlog da ne podržimo on line održavanje nastave. 

Podržavam ovakav način održavanja edukacije i predlažem da se i ubuduće prakticira. Bilo bi dobro da se predavanja snimaju te da polaznici mogu i kasnije (možda ograničiti vrijeme pristupa) pogledati ako nešto žele ponoviti ili su bili u nemogućnosti pratiti direktno predavanja.

Samo tako dalje!

  Vesna Kirinić Papeš

 

Osnovnu obuku za medijatore smatram hvalevrijednom i preporučio bih je svakome bez iznimke. Mišljenja sam da je svaki čovjek u svojoj biti miritelj ili medijator već sam po sebi i svojoj ulozi u društvenoj zajednici, a obukom za medijatora može osviježiti svoju prirodu i ispolirati svoju humanost.

Hary Laković iz Brtonigla, telekomunikacijski tehničar

 

Osnovna obuka za medijatore bila je iznad svih mojih očekivanja. Renomirani i iskusni predavači-medijatori/ce, sudionici obuke željni novih znanja i iskustava daju mi novi “vjetar u leđa”. Medijacija je svakako i neophodan alat u svakodnevnom životu. Jako sam zadovoljna što sam završila obuku i stekla certifikat. Ocjena 5+.

Sara Jakupis iz Zagreba, dipl. iur.

 

U ovoj obuci sam naučila puno o sebi, a kroz ovih 5 dana uspjela sam se zaraziti sa virusom medijacije što je izvrsno. Predavači su bili odlično, vrlo pozitivni, ohrabrujući i s puno iskustva od kojih se može puno naučiti. Jako sam zadovoljna i preporučit ću drugima ovu obuku.. Hvala na svemu 😉

Mirjana Rukavina iz Našica, dipl. iur., Voditelj procesa za radne i industrijske odnose

 

Još Vam se jednom želim zahvaliti na našem lijepom druženju na online obuci koja je u cijelosti ispunila moja očekivanja i vrlo rado ću se sjećati Vaših predavanja. U vrijeme kada ljudi sve više nalikuju na otoke koji se šutke udaljuju među sobom, lijepo je znati da ima onih koji ne prezaju razviti jedra, doći do njih i učiniti ih bližim.  

Gordan Struić, mag. iur.

 
Poštovanje, hvala na obuci, stvarno sam oduševljena. Dokazali ste i pokazali kako online obuka može itekako biti uspješna, zanimljiva, interaktivna i kvalitetna. Zaljubila sam se u medijaciju, a nisam skoro ništa znala o njoj prije obuke. Svakako se nadam sudjelovanju na naprednoj obuci.
Predavači fantastični, kada to iskaže netko tko predaje 36 godina, onda je to sigurno iskren kompliment. Još jednom, puno vam hvala što postojite.

Gordana Paić iz Zagreba, profesorica matematike

 

Sudjelovanje na osnovnoj obuci za medijatore bilo je divno iskustvo! U tih 5 dana, doznala sam pregršt novih i zanimljivih informacija te obnovila i produbila svoje znanje o nenasilnoj komunikaciji. Uz pomoć izvrsnih predavača i kroz suradnju s ostalim sudionicima, dobila sam dobar temelj i veliku želju da nastavim primjenjivati stečena znanja i vještine. Sad mi je jasno zašto ljudi dijele život na onaj do i onaj nakon osnovne obuke za medijatore. 😊

Karla Glažar iz Rijeke, socijalna pedagoginja

 

Odlično organizirana edukacija, uz mnoštvo interaktivnih modula (ppt, ankete, video, dokumenti) zbog čega se uopće nije osjetilo da se radi o online načinu edukacije. Veliki trud organizatora se vidio i u mnoštvu popratnih materijala. Edukatori stručni, strastveni oko teme medijacije, puni iskustava i vještina. Edukacija posvećuje puno vremena i vježbanju, tj. uključivanju i afirmiranju slušača što je iznimno korisno. Edukacija, zaključno, pruža puno uvida i u vlastiti stil komunikacije i u svijet medijacije. Sve preporuke. Odlično. 

Djurdjica Hribar iz Viškova, mag. socijalnog rada

 

Cijela obuka je fenomenalno strukturirana s teorijskim osnovama koje daju čvrstu bazu za daljnju praktičnu obuku. Predavači su izvrsni, primjeri iz prakse su odlični, a i ekipa je vrlo aktivna i komunikativna. Ova obuka je jedna od rijetkih edukacija za koju mogu reći da nemam baš nikakvu zamjerku. 🙂 Iznimni predavači, jako zanimljive teme, način njihovog obrađivanja i puno, puno novog znanja i novih vještina. 
 
Svi voditelji na vrlo jasan i životan način objasnili su osnovne teorijske okvire medijacije. Njihovo životno i radno iskustvo u cijelosti su omogućili bolje razumijevanje izloženih teorijskih okvira. Jednostavnost i otvorenost edukatora za sva pitanja koja su nam se u tom trenutku kao polaznicima motala po glavi, upravo je ono što ovu edukaciju čini potpuno drugačijom od svih drugih kroz koje sam osobno prošla.
 
mišljenje iz online evaluacijskog upitnika
 
Predavači online osnovne obuke za medijatore Hrvatske udruge za medijaciju (HUM) bili su na vrhunskom nivou. Bez obzira što im ova obuka nije prva, vidi se da su se pripremili na najbolji način. Način izlaganja teoretske građe, jednostavnost predočavanja pojedinih situacija iz prakse, poticajno ravnomjerno uključivanje svih sudionika u proces obučavanja bio je savršen. Mislim, da u ovoj obuci nitko od sudionika nije bio zapostavljen. Posebno se to odnosi i na praktični dio kad su se igrale uloge iz pojedinih situacija rješavanja sporova. S jedne strane, predavači svojim načinom izlaganja, svojim poticajnim metodama, animacijom, potaknuli su sve sudionike obuke da daju maksimum od sebe i da se svi osjećaju ravnopravno u procesu obuke i osposobljavanja. Rezultat toga je da su svi sudionici na kraju bili izuzetno zadovoljni ovom obukom, jer su osjećali da su dobili širinu znanja o samoj medijaciji, osjetili su otvaranje novih vidika u rješavanju sporova. Otkrili su medijaciju kao jedan novi, perspektivniji, efikasniji i humaniji način rješavanja sporova u društvu, u odnosu prije svega na same sudove. 
 
Velimir Ćurčija, ravnatelj škole u mirovini
 
 
Kao sutkinja s dugogodišnjim radnim iskustvom, prva saznanja o medijaciji dobila sam upravo zahvaljujući obuci za medijatore provedenoj od strane HUM-a. Sada mogu reći da za mene medijacija predstavlja rješavanje sporova i konflikata na human, povjerljiv i brz način.
 
mr.sc. Ivana Erceg Ćurić, dipl.iur. iz Splita, sutkinja Općinskog suda u Splitu
 

Obuka za medijatore ispunila je sva moja očekivanja, pa i više. Predavači su bili vrlo profesionalni, zanimljivi, susretljivi i s puno želje i volje da podijele svoje znanje i iskustvo s nama polaznicima. Iako je to materija koja je vrlo opsežna i predavanja su bila vrlo intenzivna, bila su strukturirana na način da je praktični dio pratio teoretski, što je zahtijevalo stalnu aktivnost i uključenost nas polaznika, od individualnog do grupnog rada. 

Najzanimljiviji i, za mene, najzahtjevniji dio je bio igranje uloga u simulacijama slučajeva u kojima smo mogli primijeniti naučeno na obuci, što smatram izvrsnom aktivnošću, jer smo tako na vrlo „stvaran“ način vidjeli što možemo očekivati u medijaciji, a i otvorio se prostor za dodatna pitanja i pojašnjenja. 
 

Tu su naši predavači opet bili sjajni, jer su nas stalno usmjeravali i davali feedback te na taj način naglašavali ono što je najvažnije. S obzirom da je obuka održana on line, vrlo uspješno je odrađena.

 
Emina Hrvatin iz Zagreba, viša stručna savjetnica
 
 
Predivno iskustvo i izvrsna organizacija (predavači, materijali, koncept općenito). Preoduševljena sam. Hvala još jednom na svemu i pozdrav iz Splita! 
 
Ana Golub Gruić, sutkinja, Trgovački sud u Splitu
 
Sudjelovanje u osnovnoj obuci za medijatore za mene je bilo vrijedno i pozitivno iskustvo. Ova obuka za mene je izvor novih ideja, razmišljanja, pristupa u načinu rješavanja problema kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. Veliko hvala svim predavačima. 
 
Karmela Marić iz Zadra
 
Medijacija je bliska budućnost i ključ rješavanja sporova.  Za razliku od klasičnih pristupa unutar sustava koji  uzima u obzir niz posljedica spora koje zatim provlači i tumači u zamršenom sustavu pravnih pravila, često otuđenih od potreba stvarnog života, medijacija, korištenjem temeljitih metoda, bliskim ljudima i životu,  prodire u samu srž spora na mjesto njegovog nastanka i tamo ga riješava. Osnovna obuka ze medijatore za mene je bila zahtjevna ali sveobuhvatna i korisna obuka pomoću koje sam uvidjela  prednost primjene medijacijskih tehnika  u različitim  poslovnim i privatnim aspektima, ne samo u svrhu rješavanja spora ili sukoba već i radi kvalitetnije i učinkovitije svakodnevne komunikacije. Na prva dva dana teorijskog rada odlično se nadovezao praktični rad kroz koji smo primjenjivali  i analizirali dijelove i konkretne “alate” medijacijskog postupka. Svi predavači su na vrlo prihvatljiv, jasan  i razumljiv način prenosili potrebna znanja i informacije nastojeći sve sudionike aktivno uključiti u rad tijekom obuke. Organizacijski  i tehnički tim obuke je također funkcionirao odlično. Osim osnovih znanja tijekom obuke, primili smo i puno dodatnih informacija i naputaka koji omogućuju daljnje učenje i napredovanje u području medijacije. Preporučila bih ovu edukaciju svima kojima komunikacija s ljudima predstavlja jedan od važnih elemenata rada.
 
Maša Ožegović iz Zagreba, pravnica
 

Drago mi je da sam imala prilike sudjelovati na osnovnoj obuci za medijatore koju provodi Hrvatska udruga za medijaciju.  Na taj način sam uložila u sebe i unaprijedila svoju poslovnu komunikaciju i rješavanje konflikata, ali sam to isto znanje iskoristila i u poboljšanju svojih privatnih odnosa. Kroz 40 sati osnovne obuke naučila sam, ne samo teorijskog znanja o komunikaciji i postupku medijacije, već sam naučeno imala prilike i u praksi isprobati uz vodstvo iskusnih i stručnih trenera medijatora. U pauzama smo imali opuštenu atmosferu i priliku da se našalimo, a za vrijeme rada treneri su uvijek dali mogućnost postavljanja pitanja i iznošenja mišljenja. Taj dio mi je bio izuzetno bitan jer se na osnovnu obuku prijavljuju stručnjaci koji svojim mišljenjem mogu doprinijeti raspravi i od svojih kolega polaznika sam isto imala prilike puno toga naučiti. Moje iskrene preporuke za HUM osnovnu obuku.

Patricija Biškup, volonterka i magistra socijalne politike

 
Iako sam mislila da puno znam o medijaciji ova edukacija me uistinu očarala. Medijaciju kao postupak mirenja, “tampon zone” između dvije sukobljene strane koristila sam intuitivno i do sada. Sada je sve to dobilo svoje “ime i prezime”. Edukacija je odlično metodički organizirana od teorije do prakse. Najviše su me se dojmile vježbe s gospođom Aidom i Anom zadnja dva dana edukacije. Ja kao “velika brbljavica” ostala sam u nekim trenucima bez riječi pokušavajući oblikovati odgovarajuća pitanja, parafrazirati, sažimati i aktivno slušati. Smatram da je medijacija umjetnost, a ja sam je tek počela otkrivati. Svakom kolegi i kolegici (učiteljima) bih preporučila ovu edukaciju.
 
Romana Milovanović iz Karlovca, učiteljica razredne nastave
 
Osnovna obuka za medijatore promijeniti će način na koji gledate na sukobe, bilo da ste pravnik, sudac, psiholog ili učitelj. Svi koji upisuju obuku i očekuju niz suhoparnih predavanja doživjet će pozitivan šok. Obuka se sastoji od niza radionica gdje svi sudionici sudjeluju (i svaki dan ste u drugim cipelama). Medijacija nije zamjena za pravosuđe i pravnike. Medijacija proširuje poglede i uči vas aktivno slušati te razumjeti druge. Medijacija vas uči oduprijeti se potrebi reći pravedno pokazujući Vam da zaista postoji više istina…
 
Vedrana Gregurić iz Zagreba, diplomirana učiteljica razredne nastave
 
 

Uživao sam u OSNOVNOJ OBUCI ZA MEDIJATORE. Otvorio mi se jedan novi svijet. Ranije sam ga gledao samo izdaleka i već tada, onako odškrinut, učinio mi se magičnim i privlačnim.

Nebojša Vitez, odvjetnik u Varaždinu/Zagrebu, Porobija & Špoljarić d.o.o.
 
 
Osnovnu obuku za medijatore sam doživjela kao izuzetno ugodno iskustvo. Vođena je stručnim i profesionalnim predavačima koji puni ljudske topline i ugodne interakcije daju svakom polazniku jednaku važnost i jednaku priliku. Obuka je obogatila i promijenila moju percepciju te povećala svjesnost da je medijatoru moguće primjenom nenasilne i empatijske komunikacije u postupku medijacije postići da dvije sukobljene strane pronađu svoje rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane, te pri tome u najvećem broju slučajeva poprave i međusobne odnose.
 
Slavica Gabrilo iz Dicma, inženjer građevine
 
 
lzuzetno korisna obuka koja daje nadu da još uvijek postoji mogućnost drugačijeg pristupa rješavanja sporova u ovom društvu.
 
Morana Gotić iz Zagreba, odvjetnica
 

Sve pohvale na izvrsnoj organizaciji! Zahvaljujući iskusnim i inspirativnim predavačima i trenerima savladala sam osnovnu obuku za medijatore te se nadam dodatnom treningu. Kao posebnu vrijednost ove edukacije istakla bih povezanost koja se uspjela razviti izmedu svih polaznika unatoč online okruženju. Jedina zamjerka je što obuka nije OBAVEZNA za SVE učitelje/ice i ravnatelje/ice.

Nina Šegvić iz Splita, učiteljica matematike/profesorica matematike i fizike
 
 
Ovim putem bih htjela zahvaliti svim edukatorima/icama na izuzetnoj organizaciji, susretljivosti, volji i entuzijazmu kojim prenosite svoje znanje i stečeno iskustvo. Obuka je bila, iako intenzivna i online, vrlo interesantna, dinamična i poučna. Također sve pohvale na trudu i angažmanu oko dostave materijala i potrebnih informacija, vjerujem da će nam itekako biti od koristi u budućem radu. Kroz teoriju medijacije saznali smo štošta o prirodi sukoba, a kroz praktične primjere osvijestili važnost pravilnog komuniciranja te dobili uvid u stranu pravosuđa „s ljudskim licem“. Hvala Vam što ste nas uveli u svijet medijacije!
 
Daria Dušević, stručni savjetnik za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci
 
 

Obuka za medijatore je bila odlično organizirana, zanimljiva i prije svega korisna i to ne samo kao obuka za buduće medijatore već i za rješavanje svakodnevnih radnih i životnih manje ili više konfliktnih situacija. Otvoreni pristup predavača, kroz njihova osobna iskustva, interaktivno učenje kroz vježbe igranja uloga u radu na slučajevima bez suhoparnih prezentacija je odličan, zanimljiv i ohrabrujući način za ovladavanje osnovnim vještinama i tehnikama.

Marijana Pažur Stürmer iz Zagreba

 

Izuzetno sam zadovoljan završenom edukacijom iz medijacije. Predavanja su bila na vrlo visokom profesionalnom nivou vođena od tima srdačnih, strpljivih i poticajnih stručnjaka, te su pokrivali širok spektar znanja iz prava, psihologije i komunikacijskih vještina. Edukacija sadrži odličan omjer teorije i praktičnih zadataka. Od srca ju svima preporučam.

Ivan Hrbud, prof. filozofije i grčkog jezika, Zagreb 

 

Petodnevno okruženje ispunjeno tolikom pozitivnom energijom i iskrenim entuzijazmom, prvenstveno predavača ali i polaznika) definitivno su mi dali poticaj da svaka promjena kreće od nas samih i da međusobna gledišta istovremeno mogu biti dijametralno suprotna, a tako ispravna. Stvari se mogu promijeniti, a naš osobni i profesionalni život može biti ljepši i jednostavniji. 

Petra Ninić Tafra, magistra prava, Zagreb 

 

Obuka iz medijacije najpotpunija je edukacija u kojoj sam sudjelovala. Izvrsni i karizmatični predavači na zanimljiv način prenose teorijska znanja, a sve je upotpunjeno vježbama koje se lako mogu primijeniti u stvarnim životnim situacijama i razgovorima. Iako online, atmosfera i rad s kolegama bio je izrazito ugodan i zanimljiv. Prvi radni dan nakon obuke stečene vještine primijenila sam na radnom mjestu i vidjela razliku u reakcijama sugovornika.

Nikolina Smrečki Češljaš, stručna suradnica pedagoginja, Varaždin

 

Ovaj seminar bio je vrlo zanimljiv, poticajan i inspirativan. Iako u online obliku, svih 40 sati bilo je dinamično i interaktivno. Predavači su napravili sjajan posao, članovi grupe u kojoj smo radili također. U svakom trenutku davali smo svoja mišljenja, komentirali, postavljali pitanja, raspravljali, promišljali naučeno. Preporučam medijaciju svakome jer se tehnike iste mogu koristiti u svim mogućim situacijama, a čine komunikaciju magičnom. Puno sam naučila i želim i dalje raditi na vlastitom razvoju te se veselim naprednoj razini seminara. Puno Vam hvala!

Valentina Habunek Mrazović, magistra pedagogije, Varaždin

 

Od srca Vam hvala na pruženoj prilici za učenjem i vježbanjem medijacije. Ova obuka mi je bila dodatni poticaj kako bih se nastavila educirati i vježbati.

Annamaria Pribanić Tomaško, pravnica, Rijeka

 

Aktivno slušanje, primjena odgovarajuće razine empatije, postavljanje pravih pitanja, suzdržavanje od davanja savjeta, fokus na interesima umjesto na pozicijama, vođenje strana da same ponude rješenje svojih problema…sve su to korisne metode za rješavanje bilo kojih konflikata. Komunikacijske vještine kojima se mogu poboljšati privatni i poslovni odnosi. Predavači su bili izvrsni, koncept edukacije dobro razrađen, znanje nam je prenošeno sistematično, kroz vježbe i praktične primjere. Mogu reći da sam sa zadovoljstvom sudjelovala na petodnevnoj Osnovnoj obuci za medijatore!

Lea Cuculić, dipl. iur., Rijeka


HUM-ova petodnevna on line edukacija iz Medijacije, bila je inspirativna, uvodeći nas u tehnike kojima Medijatori “vode” sukobljene stranke da kroz uvažavanje i mirno komuniciranje, donesu zajedničku odluku o rješenju svoga spora.
Interakcija izmedju nas polaznika, i nas i predavača, je bila aktivna tijekom svih dana edukacije.

Tehnike Medijacije su sjajan “alat” za sve životne situacije.

Mirna Greblo-Čop, dipl.oec, Rijeka

 

Obuka za medijatore/ice je bila izuzetno korisna i izazovna i puno sam naučila iako sam mislila da znam dovoljno o medijaciji jer sam članica HUM-a od 2017. godine. To pokazuje koliko je bitna praksa, odnosno vježbanje nakon predavanja jer je na taj način najbolje usavršiti vještinu medijacije.

Kristina Gogić, dipl. iur., savjetnica pučke pravobraniteljice za zaštitu ljudskih prava, Zagreb

 

Jako dobra obuka, presretna sam što sam uspjela upasti u ovu grupu. Puno sam naučila, osvijestila sam mnoge stvari koje mogu promijeniti i uočila stvari koje u svakodnevnom radu možda radim pogrešno. […] Svi predavači su bili izvrsni. Nije mi bilo nelagodno sudjelovati i izražavati svoje mišljenje i postavljati pitanja. Također, grupa je bila izvrsna. Smatram da smo jako lijepo i, što je najvažnije, produktivno surađivali. […] Ugodno je biti u grupi koja te razumije i koja dijeli slične interese i potrebe za novim znanjima i vještinama. Educirajte nas i dalje.

Judita Kralj, stručni suradnik pedagog, Karlovac

 

Osnovna obuka za medijatore izvrsno je koncipirana interaktivna edukacija u kojoj, uz stručno vodstvo,  polaznik usvaja osnovne principe medijacije kao umjetnosti života. S početnim pitanjem kako ću izdržati osamsatno educiranje on line,  nametnulo se pitanje na kraju edukacije kako je brzo prošlo i kako bih nastavila još barem jedan tjedan […] Moja osnovna znanja produbili su izvrsni predavači koji su osim simulacija i povratnih komentara u ovu obuku unijeli empatiju, srdačnost i naravno profesionalnost…

Ivana Vlaisavljević, nastavnica hrvatskog jezika, Virovitica

 

Ovu edukaciju za medijatore pohađala sam zato da bih mogla unaprijediti odnose na svom radnom mjestu te kako bih mogla na
ispravan i konstruktivan način sudjelovati u rješavanju eventualno nastalih sporova i konflikata nastalih u odnosima među kolegama. Ova edukacija osnovne obuke medijatora je odlično osmišljena sa aktivnostima koje su na dnevnoj bazi pomno osmišljene i planirane na jedan edukativan način koji svojim aktivnostima i fazama edukacije educira polaznike o samoj medijaciji, a nakon toga i o fazama, tehnikama i samom načinu primjene medijacije na konkretnim primjerima. Izvrstan i neizostavan dio edukacije osim teorijskog dijela o samoj edukaciji su svakako aktivnosti osmišljene za simulaciju uloga i uživljavanje u ulogu medijatora kako bi polaznici čuli i primijenili naučeno na primjerima sukoba i sporova na kojima će zaista jednoga dana kao medijatori uistinu i sudjelovati. Posebno bih istaknula pozitivno radno okruženje, iznimnu stručnost edukatora koji su svih 5 dana pažljivo prenosili svoja znanja. Radna atmosfera je bila zaista odlična i za ovu edukaciju imam samo riječi pohvale. Smatram da sam kroz ovu edukaciju naučila kako komunikaciju među kolegama učiniti boljom i uspješnijom na miran način bez sukoba i sporova.

Monika Mužar-Kos, diplomirana učiteljica razredne nastave i povijesti/učitelj mentor, Valpovo

 

Tražila sam drukčiju, posebnu, obuku koja će nadomjestiti “ono nešto” čega nema u formalnom obrazovanju, a neizostavno je u životu i poslovanju. Imala sam velika očekivanja, a dobila sam više nego što sam mogla zamisliti. Alate i tehnike primjenjive u poslovnom i privatnom aspektu života.
Ne bilo koje, one koje stvarno mijenjaju kvalitetu odnosa na bolje. To je oružje za stvaranje boljeg svijeta u kojem smo sigurni i sretni. Ovo bi svi trebali trenirati, i to od najranije dobi. Nadam se da će mi mirenje od sada pa nadalje biti stalno na putu. 

doc. dr. sc. Maja-Marija Nahod, dipl. ing. građ., sudski vještak u građ., Zagreb

 

Osnovna obuka za medijatore je potvrda da “Čovjek uči dok je živ” što je posebno važno u ovim izazovnim vremenima kada nam svima nedostaje vremena, volje i strpljenja za druge. Obuka se pokazala, ne samo kao dobra investicija za posao, već pomaže I u rješavanju privatnih, svakodnevnih situacija. Predavači su fanstastični, puni entuzijazma I pozitivne energije koju su prenijeli I na nas polaznike. Zato s veseljem očekujemo dodatnu obuku.

Dubravka Rajić, odvjetnica, Zagreb

 

Osnovna obuka za medijatore mi je otkrila posve novi pogled na konflikt. Iskreno se nadam da ću naučeno uspjeti primijeniti u poslu i životu i time unaprijediti odnose.
Ova odškrinuta vrata namjeravam još više otvoriti i završiti i dodatnu obuku te se nastaviti usavršavati u ovom području.

Jasminka Ćoza, dipl. ing. građ

 

Medijacija, mirenje… ono što me privuklo na obuku o toj temi je bila znatiželja. Što o tome mogu naučiti, a da već ne znam? A naučila sam puno! Vrhunski  stručni predavači, strukturirana predavanja, zanimljive vježbe, interaktivan pristup te intrigantni primjeri uvode vas u magičan svijet medijacije. Otvaraju neke nove poglede i privlače vas idejom da možete biti dijelom mirnih rješavanja sukoba. U svijetu gdje je sukob svakodnevica tješi spoznaja da postoje i drugi, bolji način rješavanja istog. Zahvaljujem HUM-u na odličnoj organizaciji obuke, pripremljenim materijalima, na srdačnosti i dobrodošlici kojim su nas dočekali. Veselim se svim novim susretima i mogućnostima za usavršavanje.

Asja Prpić, diplomirani sociolog i trener komunikacijskih vještina

 

Osnovna obuka za medijatore sjajan je uvod u svijet medijacije, a entuzijazam i predanost koje su s nama podijelili predavači zarazni. Čestitke na izvrsnoj organizaciji i hvala za pregršt novih znanja!

Ivana Ervaćanin, dipl. iur.

 

U osnovnoj obuci za medijatora/icu, naučit ćete o prirodi i upravljanju konfliktima, koji su u središtu zbivanja strana u sukobu. Medijacija im pomaže da na miran način rješavaju zajednički problem, sukob ili spor. Uspostavljenim odnosom povjerenja u medijaciji te konstruktivnom komunikacijom, neutralna osoba – medijator/ica, svojim nepristranim stavom daje strankama mogućnost da dođu do zajedničkih interesa i kriterija koji će im pomoći, uz njihovu dobru volju, u kreiranju i postizanju zajedničkog rješenja problema. Obuka će vam omogućiti stjecanje medijatorskih znanja i vještina u grupnome radu, uz mentorstvo stručnjaka iz područja medijacije. Osim razvijanja kompetencija za rad u medijaciji, vjerujem da ćete s lakoćom pozitivna iskustva s obuke uspjeti prenijeti u svoj profesionalni i privatni život.

Martina Kolić, upravna referentica/administrativna voditeljica EU projekata, Zagreb

 

Na osnovnu obuku za mirenje prijavila sam se iz želje da naučim na koji način riješiti sporne odnose u sudnici. Motiv mi je isključivo bio da strankama na njima razumljiv i prihvatljiv način ukažem na mogućnost postizanja sporazuma na njihovo obostrano zadovoljstvo umjesto dugogodišnjeg skupog parničenja i neizvjesnosti. Međutim, nisam niti slutila da će petodnevna obuka zaći i u sferu privatnosti, odnosno da ću naučiti ne samo kako drugima pomoći da pronađu zajedničko rješenje, nego i na koji način riješiti postojeće privatne konflikte te na koji način ubuduće komunicirati da do istih niti ne dođe. Jako sam zadovoljna cjelokupnom obukom, izvrsnim predavačima i vrhunskom atmosferom i jedva čekam naša nova druženja. 

Sutkinja iz Zagreba

 

Edukacija je bila odlično pripremljena i još bolje izvedena. Omjer teorijskog i praktičnog je izvrsno pogođen. Iako mi sam sadržaj nije bio nov, dobila sam jednu posve novu perspektivu. Preporučila bih je svakom kao trening osnovnih komunikacijskih vještina. 

Ljiljana Drenški Cvrtila, profesorica psihologije, Zagreb

 

U Splitu je održana 40 satna obuka za medijatore. Polaznici su bili mladi suci i savjetnici općinskih i trgovačkih sudova. Za vrijeme trajanja obuke nitko od polaznika nije izostao. Obuka je protekla u znaku zajedništva entuzijazma i želje za stjecanjem novih znanja i vještina u primjeni u svakodnevnom poslu i šivotu.
Oni su upoznali jedan divni novi svijet bitno drugačiji od onog koji su do tada poznavali. To je svijet međusobnog uvažavanja i poštivanja različitosti. Svijet u kojem sudski sporovi nisu brojke, već sudbine stranaka koje trebaju ponovno obnoviti komunikaciju da u svrhu aktivnog sudjelovanja u rješavanju njihovog konflikta na obostrano zadovoljstvo, umjesto dugotrajnog pravnog rata u sudskim sporovima. To je prava budućnost koja donosi optimizam, nadu i iznad svega sreću i zadovoljstvo u izgradnji svih životnih odnosa, kako u poslu, tako i u obitelji, prijateljstvu i svakodnevnim aktivnostima. 
Uz hvale vrijedne predavače i njihovu stručnost te vještine, na obuci je došao do posebnog izražaja i njihov entuzijazam te ljubav i uvjerenje u ono što prezentiraju. Na tome su im svi polaznici i ja osobno veoma zahvalni. 
Ovim mladim ljudima, treba omogućiti da ta nova znanja i vještine primjene i u sudskim odjelima za sporazumno rješavanje sporova, na jedan ljudskiji i bitno kvalitetniji način nego do sada. Ujedno, to je i poziv građanima da razvijaju svijest o kvalitetnijoj komunikaciji i da shvate da je njihova sudbina u njihovim rukama kao i da je prevencija i mir dominantna, a nikako parnica i pravni rat. 
To je i poziv medijima da podrže ovakve obuke i ove mlade ljude. Tim prije jer će uskoro stupiti na snagu novi Zakon o mirnom rješavanju sporova koji ima za cilj afirmaciju ovakvih nastojanja. Ovo je jedini pravi put da se stanje u pravosuđu, koje je ozbiljno ugroženo i opravdano izaziva nezadovoljstvo građana, popravi na jedan bitno kvalitetniji način i nezadovoljstvo zamijeni zadovoljstvom. 
Toplo zahvaljujem HUM-u što mi je omogućio da upoznam jedan bolji svijet, svijet rada na sebi i na osobnom zadovoljstvu i sreći. Možemo biti sretni i zadovoljni, samo ako druge učinimo sretnima i zadovoljnima. Medijacija je u svijetu rješavanja konflikata i sporova najbolji alat za takvo postignuće.
 
Siniša Štimac, odvjetnik u Splitu
 
 

Od prvog dana fantastičan pristup i tempo, i predavača, počev od gospodina Srđana Šimca, preko gospođe Suzane i ostalih, kao i dobro tempirane vježbe. Odlična ekipa na okupu, sjajno prezentirane vještine medijacije, win-win situacija, otvorenost prisutnih slušača i velika aktivnost. 

Hrvoje Smital, sudac Općinskog suda u Vinkovcima

 

Obuka za medijatora održana u Osijeku bila je sigurno jedno od mojih najljepših iskustava u dosadašnjem radu, a radim već skoro 30 godina. Ne samo da sam stekao nova znanja koja su itekako primjenjiva u svakodnevnom poslovnom i privatnom životu, već sam za tih 5 dana obuke stekao i nove prijatelje, ne samo među kolegama sucima i pravnicima, već i među drugim zanimanjima i zvanjima. Atmosfera je zaista bila radna i polaznici su jednostavno vezani jedni za druge zanimljivim radnim zadacima i vježbama, ali ne sjećam se kada sam se zadnji puta toliko smijao na nekoj obuci, radionici, predavanju ili okruglom stolu. Zapravo sjećam se, nikada! I sada kada pišem ove dojmove o provedenoj obuci, usta mi se razvlače u smiješak, to je jače od mene. Teško je prepričati hrpu smiješnih spontanih situacija tijekom izvođenja vježbi, grupa je bila fantastična. Prvog dana se nismo poznavali, naravno da je na početku bilo uobičajeno pomalo ukočeno, ali ubrzo je atmosfera postala za pravne prilike neuobičajeno opuštena i spontana. Zadnji peti dan obuke atmosfera je bila već kultna, svi smo se već ponašali kao dobri prijatelji koji se ne žele rastati i otići svatko svojim poslovnim putem. Dragi naši predavači Srđo, Jere, Petre, Suzana, Dušanka, Ana i Aida, hvala Vam na doista zanimljivim predavanjima i vježbama, na znanju, vještinama ali i starom dobrom humoru koji ste nam prenijeli. Mislim da je široki smiješak na licu svakog od nas polaznika najbolja preporuka i najveća i najljepša ocjena koju neka obuka može dobiti. Nije gotovo dok nije gotovo, što bi rekao Rocky Balboa i naši voditelji. Zato, vidimo se….

mr. sc. Boris Vuković, sudac Trgovačkog suda u Osijeku
 
 
 
Osnovna obuka za medijatore u Osijeku premašila je sva moja očekivanja. Organizacija je bila besprijekorna, predavači i treneri stručni, iskusni, međusobno uigrani i nadasve predani svom poslanju medijacije. Oni doista iskreno vjeruju u ono što podučavaju i svoju gorljivost uspješno prenose na svoje slušatelje. Nadalje, skupinu polaznika, koji su došli iz različitih gradova i ustanova i koji se prethodno nisu poznavali, nakon nekoliko sastanaka preobrazili su u osobe koje se oslovljavaju po imenu, međusobno uspješno komuniciraju i u radionicama uspješno uvježbavaju različite uloge. Tako da smo, osim početnih znanja i vještina medijacije, stekli i nova poznanstva.
 
dr. sc. Antal Balog, profesor ekonomije iz Osijeka 
 
 
Obuka je izvrsno sistematizirana, zanimljiva i korisna. Predavači su iznimni, posjeduju zavidan opseg znanja i vještina. Atmosfera je tijekom cijele obuke bila opuštena i ekipa je bila entuzijastična oko učenja i izvođenja vježbi. Veselim se dodatnim obukama!
 
Iva Vidović iz Vukovara, stručna savjetnica, magistra prava
 
 
 
Već nakon osnovne obuke za medijatora shvatila sam da su moji osobni kapaciteti, ali i kapaciteti drugih ljudi za ostvarivanje kvalitetne međusobne komunikacije, puno veći od onih kojima se uobičajeno služimo. Shvatila sam da sve ljudsko u nama, uz pomoć prave tehnike može doći do punog izražaja. Razumjela sam da čak i u ovo vrijeme u kojem svjedočimo dvojbama o daljnjem razvoju ljudskih bića u odnosu na naprednu tehnologiju i umjetnu inteligenciju, čovjek jest i ostaje u središtu svakog odnosa, svaki sa svim svojim manama i vrlinama kao potencijalom za unapređivanje međuljudskih odnosa, a ne razaranje. Naučila sam da je na svakom od nas odgovornost za izgradnju vlastitog bića, ali i odgovornost za sugovornika s kojim jesmo u komunikaciji ili bismo to htjeli biti ili čak i ne biti. Pruženo mi je znanje o efikasnim tehnikama kojima sve to mogu postići i drugima pomoći da dođu do takvog postignuća. Učvrstila sam se u uvjerenju da je pravim izborom samo nekoliko izgovorenih riječi, čak i u mojoj pravnoj struci moguć golem napredak. Dobila sam uzore u predavačima, sve do ijednog. Kad bi naša djeca i mladi bili više izloženi takvim pozitivnim utjecajima, što od srca želim, tad bi budućnost bila sjajnija. Da li sam ja nakon osnovne obuke odmah postala vrsna medijatorica? Nisam.
Ali sad znam da to mogu postati! Dobro sam podučena kako to postati. Ostalo je na meni. A ako hoću ići tim putem, nisam sama. Tu je HUM i mentori koji će mi u tome dok god treba, pomagati. Takvu sigurnost sam imala prilike rijetko osjetiti.
To su moji dojmovi o ovoj izvanrednoj obuci HUM-a. Zahvalna sam dr. sc. Srđanu Šimcu, gostu predavaču Jerislavu Bobiću, odvjetniku Petru Petriću, Dušanki Pribičević-Gelb, dipl. pol., Suzani Fugaj, mag. iur., univ. spec. iur. i dr. sc. Vanji Biliću što su me u godinama kad tvrdoglavost hoće polako zauzimati položaj razboritosti i fleksibilnosti, do tih uvjerenja s njima svojstvenom lakoćom doveli. Zahvalna sam i ostalim sudionicima jer smo uz odnos i podršku naših predavača, odmah uspjeli uspostaviti međusoban odnos suradnje i povjerenja i svima drugima u HUM-u koji su tijekom čitave obuke tako ljubazno pazili na sve nas.
 
Alida Bitunjac iz Zagreba, magistra prava
 
 
 
Sveobuhvatni ljudski rast i razvoj moguć je tek kad se čovjek i njegovo društveno okruženje ispune mirom i istinskim prihvaćanjem pojedinačne i zajedničke svrhe ljudskog postojanja, a to znači kad potpuno prevladamo nerazumijevanje, sukob i mržnju u sebi i oko sebe. Učenje medijacije utemeljene na nenasilnoj komunikaciji i njena primjena u međuljudskim odnosima u svim situacijama i danas postojećim razinama ljudskog života, predstavlja jedini poznati put uspostave mira i sigurnosti u svijesti svakog čovjeka i njegovog društvenog okruženja. Svi mi možemo dati doprinos u stvaranju toga boljeg, promišljenijeg i poželjnijeg stanja u međuljudskim odnosima. Djelovanje HUM-a prometejski doprinosi razumijevanju i mirnom rješavanju međuljudskih sukoba. Učenjem razumijevanja i prevladavanja sukoba u različitim međuljudskim odnosima na obuci za medijatore svaki polaznik dobiva novi uvid u različite životne situacije. Taj uvid može biti korak u novi, drugačije doživljen problem i perspektivu njegova rješavanja. Mišljenja sam da bi učenje medijacije utemeljene na nenasilnoj komunikaciji trebalo postati jedan od najvažnijih sadržaja učenja, kako unutar obrazovnog sustava tako i u kontekstu cjeloživotnog učenja u svim područjima ljudskog života i rada. 
 
mr. sci. pol. Marija Rašan-Križanac, profesorica i ravnateljica u mirovini 
 
 

Obuka za medijatora je jedna od najboljih stvari koju sam mogla napraviti prvenstveno za sebe kao čovjeka – za osobni rast i razvoj, sekundarno za svoju obitelj – za skladnije i ljepše međuljudske odnose te tercijarno za svoje klijente – za kraćenje pravosudnih “muka” i sretna razrješenja životnih konflikata koji su znali opterećivati generacije. Jedva čekam početi primjenjivati stečeno znanje. Boljom komunikacijom do sretnijeg života! Hvala na svemu.
 
Marina Osmančević Šoštarić, odvjetnica u Rovinju
 
 
 
Jako mi je drago da sam bila dio Vaše “priče”, a želim biti i dalje. Kada se radi o stjecanju novog znanja, zahtjevna sam tako da sam imala visoka očekivanja. No, Vi ste mi dali više od toga.
S programom i načinom na koji ste nam približili medijaciju te nas naučili kako pomoći drugima u rješavanju njihovih problema, a i nama samima kako se mirno ponašati u tome, oduševili ste me. Iako sam kao dugogodišnja odvjetnica sudjelovala u mnogim nagodbama te medijacijama i mislila kako “puno” znam, otvorili ste mi nova razmišljanja, prenijeli nova znanja, a pored svega toga postala sam i sama mirnija.
Hvala Vam HUM-ovci na ovom iskustvu. 
 
Tanja Mehle iz Rijeke, diplomirana pravnica
 
 
 
Predavanja koja sam pohađao u sklopu osnovne obuke za medijatora izrazito su korisna, kako poslovno, tako i privatno. Seminar je odlično organiziran, koristan i nadasve zanimljiv. Predavači su bili odlični pa ni u jednom trenutku nije bilo mjesta dosadi.
 
Bože Tomić iz Zagreba, diplomirani pravnik
 
 
 
Pohađanje osnovne obuke za medijatore u HUM-u je definitivno najbolja i najinteresantnija obuka koju sam u životu prošao. Provesti dva vikenda, odnosno 40 sati na obuci nije jednostavno, ali svih 7 trenera HUM-a kao i cijela grupa polaznika obuke su razlog zašto jedva čekam se dodatno o medijaciji obrazovati. Sama obuka otvara nove poglede na život i pomaže nam da budemo bolji ljudi.
 
mr. sc. Hrvoje Šimac iz Splita, diplomirani pravnik 
 
 
 
Sudjelovala sam zaista na puno tečajeva, seminara i sl., ali ovo je definitivno jedna od onih koje vam postanu neizbrisiv dio sjećanja i iskustva. Ovih 5 dana ne da je ispunilo moja očekivanja, već ih je nadmašilo u svakom pogledu.
Treneri, osim što su fantastičan spoj prekrasnih osobnosti, s toliko predanosti, ljubavi i nesebičnosti prenose svoja znanja i iskustva. Naša grupa je došla kao skupina individua, a izašli smo kao tim koji s novostečenim vještinama zaista ima snagu mijenjati međuljudske odnose na bolje u svim sferama života. Još jednom veliko hvala svima, a posebno trenerima i trenericama što smo nakon ovih 5 dana učionu napustili kao bolji i bogatiji ljudi.
 
Karolina Kraljak, dipl. ing. zračnog prometa
 
 
 
Sudjelovanje u obuci Hrvatske udruge za medijaciju predivno je iskustvo i definitivno najbolja obuka u kojoj sam sudjelovala. Sigurno će mi koristiti kako u privatnom životu, tako i na poslu jer ću uz pomoć naučenih komunikacijskih vještina znati slušati i razumjeti ljude oko sebe. Zahvaljujem predavačima i svim sudionicima obuke u čijem društvu sam se osjećala opušteno i slobodno kao da se poznajemo cijeli život. 
 
Sutkinja iz Gospića
 
 
 

Ljudi ne znaju prihvatiti odgovornost za svoj život. Odabir medijacije (u rješavanju konflikta) je prvi korak. Samo se sami mogu dovesti tamo gdje žele ići, a u tome ih vodi medijator. To je drugi korak. Dakle, samo dva koraka za sreću.
Vjerujem da svatko od nas ima osobni poziv koji je jedinstven kao otisak prsta i da je najbolji način da uspijete otkriti ono što volite, a zatim pronaći način da to ponudite drugima u obliku usluge, radeći teško i s osmijehom, a također dopuštate da vas energija svemira vodi. I ne morate biti sjajni za početak, ali morate početi biti sjajni.
I dogodio se trenutak. Otkrila sam medijaciju i pronašla svoj poziv. Bit ću medijator.

Jasna Paunović

Online osnovna obuka za medijatore provedena je tehnički savršeno. Posebne pohvale trenerima koji su vrhunski stručnjaci za komunikaciju i medijaciju, imaju ogromnu sposobnost prenošenja znanja i držanja “budnim” polaznike. Atmosfera je bila odlična i puna pozitivne energije. Kao grupa smo se uspjeli povezati i prijateljski komunicirati kao da se znamo cijeli život.

Poboljšavati privatne i poslovne odnose koristeći se naučenim vještinama je zaista predivno i neprocjenjivo.

Josipa Svirčić, dipl. iur. iz Zadra

Kao executive coach i leadership trener, inicijalno sam krenuo na ovu edukaciju s ciljem da obogatim svoje znanje u segmentu upravljanja s konfliktima i pregovaračkim vještinama. No, cijelo iskustvo pokazalo se puno bogatije. Osim što sam upoznao prekrasne ljude koji su organizirali ovu edukaciju (i zahvaljujem se ovim putem svima), upoznao sam i kolege s kojima sam zajedno dijelio iskustva i promišljanja. Najveće bogatstvo koje sam dobio iz ovog procesa jest činjenica da sam nakon već prvog dana kontaktirao ljude s kojima sam bio u konfliktu i potaknuo rješavanje istih. Danas opet razgovaramo i uživamo u svojim odnosima kao i nekada.

Posebno bih se za ovo veliko bogatstvo zahvalio inspiraciji g. Srđana Šimca. Raduje me što sam sada i medijator i što sada i ja imam priliku pomoći ljudima da postanu najbolja verzija sebe, suoče se s izazovima hrabro, preuzmu stvari u svoje ruke i uz pomoć nas medijatora sa zadovoljstvom riješe svoje sporove i konflikta. Na kraju, ali ne manje važno, “BUDIMO PROMJENA KOJU ŽELIMO VIDJETI U SVIJETU”.

Goran Kliškić, executive coach iz Zagreba