Mišljenja polaznika o online osnovnoj obuci za medijatore
 
U današnje se vrijeme vrlo lako izgubiti i otuđiti, zaboraviti da nismo sami na svijetu i da nas okružuju bića kojima je zapravo, kao i nama samima, potrebno vrlo malo da bi se osjećali sretnima ili barem ispunjenima. Lako je zaboraviti da osmijeh može učiniti puno ili da tople riječi mogu izazvati pravo malo čudo. Na samom početku ovog magičnog putovanja u svijet medijacije pomogli ste nam da osvijestimo misao da u nama samima leži velika moć, moć slušanja i razumijevanja. Moć da nikada ne zaboravimo ono što je lako zaboraviti. Moć da budemo ljudi i da druge oko nas vidimo kao ljude, a ne kao neprijatelje, suparnike, protivnike. Velika Vam hvala na tome! Iskreno, učinilo mi se da je u jednom danu nemoguće 8 sati održati koncentraciju. Ali uz Vaš zarazni optimizam, nevjerojatnu sposobnost pričanja priča i prenošenja znanja, 8 sati bi proletjelo toliko brzo da mi je na kraju bilo žao što druženje nije trajalo i više 🙂 Veselim se nastavku obuke, ali i daljnjem druženju kako s Vama, tako i s ostalim članicama, članovima volonterkama, volonterima, te prijateljicama i prijateljima HUM-a. Još Vam jednom hvala na svemu 🙂
 
Nikol Čengić, mag.iur.
 
 

Hvala vam puno! Podsjetili ste nas što su osnovne životne vrijednosti te kako je jako važno istinski slušati, uvažavati i razumjeti druge ljude.

Martina Ivković Valenta, dipl.iur

 

U svakom pogledu bravurozna online temeljna edukacija za medijatore koju provodi Hrvatska udruga za mirenje nas je podsjetila na vrijednosti, tehnike i vještine koje je dinamika razvoja društvenih odnosa u suvremenosti, uvelike uvjetovana tehnološkim napretkom, stavila u drugi plan, a koje su od neprikosnovene općeljudske, civilizacijske važnosti, ne samo za medijaciju kao najhumaniji, najrazumniji i najsretniji način rješavanja konflikata, već za svakodnevne poslovne i privatne odnose en general. Stručni i znanstveni pristup edukatora je na razini nesvakidašnje posvećenosti osobnom razvoju svakog interesenta koji se odvaži sudjelovati pa je stoga i odluka da postanem medijator jedna od vitalno najvažnijih koje sam donio. 

Bojan Čaić, mag. iur., voditelj Odsjeka za opću upravu Bjelovarsko-bilogorske županije, studeni – prosinac 2020.

 

Osnovna online obuka za medijatore koju nudi Hrvatska udruga za mirenje posebna je i po svemu jedinstvena prilika za proširenje svojih znanja i vještina u jednom korisnom te interdisciplinarnom i sasvim drukčijem pravcu od ostalih obuka na kojima sam do sada sudjelovao. Sudionici obuke imaju jedinstvenu priliku usvojiti znanja koja im neće biti od pomoći samo u sferi mirenja, nego nesumnjivo u svakoj sferi života, kako profesionalnoj tako i privatnoj. Smatram da obuka čini sudionike boljim ljudima.  

Toni Knežević iz Zagreba, odvjetnički vježbenik, studeni – prosinac 2020.

 

Nakon mnogo pohađanih radionica što u poslovnom, što u privatnom aranžmanu, ovo je jedna od onih rijetkih iako online koja mi je pažnju držala na nivou cijelo vrijeme, te sam svaki dan nakon obuke imala više poleta i energije nego na početku tog dana. Teorija i praksa na radionici su mi bile podjednako zanimljive i korisne, unutarnji a-ha momenti jako česti i prosvjetljujući, a cjelokupan proces medijacije zaokružen s vježbama tako da smo na svojoj koži mogli naučiti i osjetiti efekte procesa. Predavači izvrsni i iskusni. Zahvalna sam na svemu ovome. Stvarno jedna humanija.. i efikasnija smjernica življenja i rada..

Marijana Zorica iz Zagreba, dipl.oec., studeni – prosinac 2020.

 

Online obuka za medijatore je za mene iznenađujuće predivno iskustvo koje mi je pomoglo u otvaranju novih perspektiva kako u vlastitom, tako i u poslovnom životu. Raditi na sebi i kontinuirano poboljšavati svoje odnose služeći se i naučenim vještinama sa obuke je zaista nešto vrijedno i svakodnevno primjenjivo. Kroz obuku sam zavirila u svijet medijacije, počela otkrivati njen stvarni sadržaj i vrijednost.

Najvećim izazovom vidim način primjene naučenih vještina za poticanje osobe da iznese svoj interes. Možda zbog odgoja u kojem je lose reći: “Ja želim to i to”, često nailazim na situaciju kad neki osobni, sebični interes, osoba kamuflira brigom za opće dobro, željom da svi postupaju po zakonima, osjećajem za pravednost.

Medijator treba prepoznati tu kamuflažu i dovesti osobu u stanje u kojem će se briga za vlastiti interes smatrati opravdanom i usklađenom s vrijednostima te osobe. To je izazov kojem zasigurno želim ići u susret.

Livija Plančić, dipl. oec. iz Splita, studeni – prosinac 2020.

 

Osnovna online obuka za medijatore mi je bila prije svega zanimljiva, brzo su prolazili sati na edukaciji, korisna je, znanje stečeno na edukaciji ću koristiti u svakodnevnom radu na poslu i u privatnom životu. Odlična atmosfera i pozitivna energija. Edukatori strpljivi i iskusni.

Melita Bošnjak iz Vukovara, studeni – prosinac 2020.

 

Osnovna online obuka za medijatore prvenstveno je edukacija iz komunikacijskih vještina i preporučila bih je svakome. Korisna je u privatnom životu i poslovnoj sferi, a neki od nas će se prepoznati u službenoj ulozi medijatora i imat će privilegiju drugima pomoći da nenasilno komuniciraju i riješe konflikte dogovorom.

Đurđica Valadžija iz Zagreba, studeni – prosinac 2020.

 

Meni je online obuka bila super, vrijeme mi je prošlo jako brzo. Općenito mi je bilo jako interesantno, zanimljivo, svidjelo mi se što smo svi bili jako disciplinirani ( nismo upadali jedni drugima u priču, nitko nije držao monologe, pa da jedva čekaš da završi), kako bi se reklo sve je bilo na svom mjestu.

Gospodin Srđan je ugodan, zanimljiv, predavač, držao je fokus svih nas.

Što se mene tiče ja bi voljela online, jer mi se sviđa što se mogu opustiti u svom domu.

Marijana Borac, Novi sindikat, studeni 2020.

 

Poštovani budući medijatori, online polaznici, tzv. “covid” generacijo medijatora :-),

većina nas bila je protivnik ove vrste edukacije, ali doista nije ispalo tako strašno kako se nekima činilo da će biti – meni prvoj. Istina, ništa ne može zamijeniti socijalni kontakt, ali nas vremena u kojima živimo prisiljavaju da budemo “moderni”. Nema druge opcije – kako za one koji su covid pozitivni (kakvih je u našoj grupi bilo) tako i za one koji se trude ostati negativni.

Nakon početne nesigurnosti i nespretnosti svih, uključujući i predavače, nekako se sve zahuktalo i zahvaljujući solidarnosti svi smo sve savladali i malo-pomalo se upoznali kao grupa. Ti sati koje se međusobno gledamo i slušamo u nekom kućnom okruženju bude neku posebnu bliskost među ljudima, jer osvijestiš vrlo brzo da smo unatoč silnim različitostima, shvaćanjima i predrasudama koje posjedujemo, jednako ranjivi i opterećeni ne lakom svakodnevicom. Sve u svemu da ne duljim previše, ova grupa, kao i svaka buduća zasigurno je grupa krasnih ljudi, željnih bolje komunikacije i prvenstveno rada na sebi, od kuda pozitivna promjena i počinje. Nema razloga za nepovjerenje, ali baš nikakvog. Puno sreće svima od prve “online generacije medijatora”

Ivana Mlinar, studeni 2020.

 

Iako sam se isprva pribojavala kako online edukacija neće biti niti sjena edukacije uživo, moram naglasiti da sam se prevarila! Edukacija je tehnički protekla savršeno, predavači su nas cijelo vrijeme (koje je proletjelo) držali prikovane za ekrane i u želji za još informacija i vrijednih znanja. No, ono što me osobito iznenadilo je da smo se kao grupa uspjeli povezati, nasmijati i već nakon par sati prijateljski komunicirati i komentirati. Sve u svemu, tople preporuke i samo opušteno!”

Biljana Vujević, studeni 2020.

 

Dragi naši organizatori i predavači,

Osobno sam sretna (u Vedranovom značenju) što pratim ovu edukaciju online. Drugačije ne bih bilo niti uputno obzirom na razbuktalu epidemiju i moje godine. Predavanja i diskusije su bile izvrsne i ne znam što bih više pohvalila – da li predavače ili sudionike! Naravno da nam nedostaje spontano druženje i bolje upoznavanje, ali nadoknadit ćemo to. To je u ovom času najmanji problem. To vidim kao novi izazov!

Naravno da svaka inovacija izaziva i različite reakcije, pa tako i ova. No jasne su prednosti! Ne morate putovati do mjesta održavanja, možete sebi prilagoditi prostor i sjedenje ili ležanje. Hoću reći – možete biti ležerniji u svom prostoru. Slažem se da nemamo svi dobre uvjete u svom domu za neprekidno praćenje online nastave i da nas ukućani mogu prekidati u praćenju, ali mislim da su to manje mane nego sama korist.

Zahtjevno je za predavača “ući u ulogu”  bez publike, ali smatram da je potrebna samo kraća prilagodba, ali i prilagodba samog izvođenja nastave (materijala, instrumenata komunikacije, didaktičkog procesa…). Dakle, ako je predavač spreman prihvatiti taj izazov onda je naša muka stvarno nikakva.

Neću se osvrtati na tehničke mogućnosti uporabe računala odnosno loših internetskih veza, jer to nije razlog da ne podržimo on line održavanje nastave. 

Podržavam ovakav način održavanja edukacije i predlažem da se i ubuduće prakticira. Bilo bi dobro da se predavanja snimaju te da polaznici mogu i kasnije (možda ograničiti vrijeme pristupa) pogledati ako nešto žele ponoviti ili su bili u nemogućnosti pratiti direktno predavanja.

Samo tako dalje!

 Vesna Kirinić Papeš, studeni 2020.

 

Osnovnu obuku za medijatore smatram hvalevrijednom i preporučio bih je svakome bez iznimke. Mišljenja sam da je svaki čovjek u svojoj biti miritelj ili medijator već sam po sebi i svojoj ulozi u društvenoj zajednici, a obukom za medijatora može osviježiti svoju prirodu i ispolirati svoju humanost.

Hary Laković iz Brtonigla, telekomunikacijski tehničar, lipanj 2021.

 

Osnovna obuka za medijatore bila je iznad svih mojih očekivanja. Renomirani i iskusni predavači-medijatori/ce, sudionici obuke željni novih znanja i iskustava daju mi novi “vjetar u leđa”. Medijacija je svakako i neophodan alat u svakodnevnom životu. Jako sam zadovoljna što sam završila obuku i stekla certifikat. Ocjena 5+.

Sara Jakupis iz Zagreba, dipl. iur., listopad 2021.

 

U ovoj obuci sam naučila puno o sebi, a kroz ovih 5 dana uspjela sam se zaraziti sa virusom medijacije što je izvrsno. Predavači su bili odlično, vrlo pozitivni, ohrabrujući i s puno iskustva od kojih se može puno naučiti. Jako sam zadovoljna i preporučit ću drugima ovu obuku.. Hvala na svemu 😉

Mirjana Rukavina iz Našica, dipl. iur., Voditelj procesa za radne i industrijske odnose, listopad 2021.

 

Još Vam se jednom želim zahvaliti na našem lijepom druženju na online obuci koja je u cijelosti ispunila moja očekivanja i vrlo rado ću se sjećati Vaših predavanja. U vrijeme kada ljudi sve više nalikuju na otoke koji se šutke udaljuju među sobom, lijepo je znati da ima onih koji ne prezaju razviti jedra, doći do njih i učiniti ih bližim.  

Gordan Struić, mag. iur., listopad 2021.

 
Poštovanje, hvala na obuci, stvarno sam oduševljena. Dokazali ste i pokazali kako online obuka može itekako biti uspješna, zanimljiva, interaktivna i kvalitetna. Zaljubila sam se u medijaciju, a nisam skoro ništa znala o njoj prije obuke. Svakako se nadam sudjelovanju na naprednoj obuci.
Predavači fantastični, kada to iskaže netko tko predaje 36 godina, onda je to sigurno iskren kompliment. Još jednom, puno vam hvala što postojite.

Gordana Paić iz Zagreba, profesorica matematike, listopad 2021.

 

Sudjelovanje na osnovnoj obuci za medijatore bilo je divno iskustvo! U tih 5 dana, doznala sam pregršt novih i zanimljivih informacija te obnovila i produbila svoje znanje o nenasilnoj komunikaciji. Uz pomoć izvrsnih predavača i kroz suradnju s ostalim sudionicima, dobila sam dobar temelj i veliku želju da nastavim primjenjivati stečena znanja i vještine. Sad mi je jasno zašto ljudi dijele život na onaj do i onaj nakon osnovne obuke za medijatore. 😊

Karla Glažar iz Rijeke, socijalna pedagoginja, listopad 2021.

 

Odlično organizirana edukacija, uz mnoštvo interaktivnih modula (ppt, ankete, video, dokumenti) zbog čega se uopće nije osjetilo da se radi o online načinu edukacije. Veliki trud organizatora se vidio i u mnoštvu popratnih materijala. Edukatori stručni, strastveni oko teme medijacije, puni iskustava i vještina. Edukacija posvećuje puno vremena i vježbanju, tj. uključivanju i afirmiranju slušača što je iznimno korisno. Edukacija, zaključno, pruža puno uvida i u vlastiti stil komunikacije i u svijet medijacije. Sve preporuke. Odlično. 

Djurdjica Hribar iz Viškova, mag. socijalnog rada, listopad 2021.