Mišljenja stranaka o medijacijama u HUM-u

“Centar za medijaciju Hrvatske udruge za medijaciju (HUM) me oduševio svojom brzinom i jednostavnošću apliciranja za medijaciju. Sve je bilo izrazito jednostavno i razumljivo, a djelatnici centra su bili jako ljubazni i susretljivi. Ovako nešto efikasno i brzo nisam nikada doživjela od hrvatskih institucija. Sve pohvale i želim Vam puno uspjeha u duljenjem radu!”

Ratka Iva Celić iz Zagreba

 

“Moje iskustvo s medijacijom izuzetno je pozitivno usprkos napornih pregovaranja. Medijacija omogućuje komunikaciju i toleranciju sukobljenih strana navodeći ih na racionaliziranje spora i stvaranje za sve prihvatljivog rješenja s cilju okončanja spora.”

Diana Kačić Yeoman iz Zagreba

 

“Medijacija uvijek treba imati prednost pred sudovanjem, bilo onim unutar pravosudnog sustava bilo onim arbitražnim. U HUM-u smo vrlo brzo i na krajnje jednostavan način dogovorili medijaciju. Sam postupak bio je fleksibilan i brz. Komunikacija s HUM-om i medijatorom, također. Mogućnost direktne komunikacije putem mobilne telefonije u realnom vremenu, kako sa Centrom tako i s medijatorom bila je od izuzetne važnosti. K tome medijatori koji mogu komunicirati na stranom jeziku i voljni su to činiti u korist sudionika medijacije višestruko pomažu uspješnom rješenju. Kolege koje rade u Centru bile su nam konstantno na dispoziciji i omogućile su nam usluge Centra u svako doba (pri čemu doista mislim – u svako doba, čak i do kasno u noć).”

odvjetnik u Zagrebu

 

“Nakon poziva u medijaciju po savjetu odvjetnice nisam ni slutila da će biti bilo ikakve nagodbe. Uvidjela sam da sud predugo traje i iznenadila sam se što postoji vaša udruga i koliko medijacija pomaže u bržem i mirnom rješavanju sporova. U vašim prostorijama obiteljsko, toplo i kućno ozračje, umjesto službenog odnosa sa strankama i hladnih interijera kao u sudnicama. Sve u HUM-u i u medijaciji djeluje opuštajuće. Nema hladnih prostorija i namještaja kao u sudnici.”

Maja Boranić iz Velike Gorice

 

“Na kraju medijacije postignuto je vrlo praktično rješenje bez mnogo formaliziranja. Ono je bilo prihvatljivo objema stranama i omogućilo je da se doista zamršena situacija brzo okonča na način koji su obje strane smatrale uspjehom. Kako je na mojoj strani u medijaciji sudjelovao i stranac vičan ovakvom načinu rješavanja nesuglasica, ocjenjujem važnim istaći njegovu pozitivnu iznenađenost svim aspektima kvalitetne medijacije pred Centrom za medijaciju HUM-a (vjerujte mi, on ima pregršt iskustva u medijacijama, čak i na drugim kontinentima).”

odvjetnik u Zagrebu

 

“Naravno da sam se u medijaciji rasplakala. Po pogledima odvjetnice i medijatorice znala sam da me razumiju i bilo mi je lakše. Nisam ni razmišljala da će mi trebati maramica u medijaciji. Simpatično mi je  bilo kako mi je medijatorica u trenutku kad sam počela plakati, ponudila papirnate maramice koje su već bile na stolu i rekla da tome one i služe. Taj njen čin me veoma raznježio. To upućuje na to ,kako medijatori u HUM-u znaju da ima emotivnih osoba koje se jednostavno ne mogu suzdržavati. Takav postupak me baš pozitivno iznenadio. Inače, izvan medijacije imam iskustvo da se me u takvom stanju poslali van izvan prostorije da se smirim i isplačem.”

Maja Boranić iz Velike Gorice

 

“Kod donošenja odluke da spor pokušamo riješiti pred Centrom za medijaciju Hrvatske udruge za medijaciju, prevagnula je činjenica da su sudionici spora bili u trajnom odnosu koji bi se nastavio neovisno o konkretnom sporu i eventualnoj sudsko odluci. Nadalje, nadalje svijest obiju strana o potrebi provođenja kombiniranih vještačenja u ovom sporu i s njima povezani povećani troškovi te nemogućnost postizanja pravne zaštite unutar razumnih vremenskih okvira, također su bili odlučni kod odluke za medijaciju. Pored toga, svijest o posljedicama spora koji je opterećivao uobičajen i normalan poslovni odnos, postojala je kod obiju strana i išla je veoma u prilog pozitivnog rješenja. Uz pomoć iskusnog medijatora gosp. Srđana Šimca te uz potporu ostalog osoblja HUM-a, održana su dva medijacijska sastanka. U neformalnoj atmosferi stranke su otvoreno i bez ograda razmjenjivale tehničke, pravne argumente, ali i životne Medijacija je okončana sklapanjem nagodbe, sve unutar kratkog razdoblja od samo tri tjedna od početka medijacije i na zadovoljstvo obiju stranaka.”

Ante Kožul, odvjetnik u Zagrebu

 

“O medijaciji mi je dosta dugo pričao prijatelj, koji me cijelo vrijeme nagovarao da je to iskustvo koje moram probati. I tako sam u jednom postupku zastupala stranku koja je imala teške tjelesne posljedice i kojoj je trebalo rješenje. S obzirom da klasični pristup nije polučio rezultat, predložila sam da pokušamo s medijacijom. Održali smo prvi sastanak koji nije donio rezultat koji smo željeli, ali nismo odustali već smo došli i na drugi i na treći sastanak. Na trećem sastanku zaključili smo nagodbu. Moram priznati da sam u trenutku zaključenja nagodbe osjetila ogromno olakšanje jer je ovo bio postupak koji zbog same stranke i ozbiljnosti pretrpljenih tjelesnih ozljeda nismo mogli riskirati dugotrajni i neizvjestan postupak.”

Maja Bosnić Tabin, odvjetnica