The European Judicial Training Network (EJTN, http://www.ejtn.eu/About-us/) u suradnji s Pravosudnom akademijom, organizirali su dvotjedni Program razmjene pravosudnih dužnosnika u RH od 24. rujna do 5. listopada 2018. U programu sudjeluje jedanaest sudaca i državnih odvjetnika iz Bugarske, Njemačke, Španjolske, Francuske, Italije, Nizozemske, Finske, Poljske i Latvije.

Prvog dana programa 24. rujna 2018., u PA gostima je predstavljen hrvatski pravosudni sustav. Odmah potom, sudac dr. sc. Srđan Šimac, održao im je predavanje pod nazivom: “Nove uloge sudaca u 21 stoljeću.”

26. rujna 2018. dragi gosti iz inozemstva posjetili su HUM. Dočekali su ih Srđan Šimac, Tanja Hučera, Vanja Bilić, Petar Petrić i Mladen Vukmir. Zajedno su razmotrili su sadašnji trenutak u pravosuđima ovih zemalja te potrebu za žurnim prilagođavanjem pravnih profesionalaca i pravnog sustava potrebama korisnika njihovih usluga u 21. stoljeću. Dvosatni sastanak je zaključen s uvjerenjem da posjedujemo alate i želju za pozitivnim pomacima u tom pravcu na sveopću korist kao i da medijacija svakako snažno može pomoći na tom putu.