Projekti 2019. godine

HUM PARTNER U PROJEKTIMA:

1. Udruzi Zamisli iz Zagreba odobren je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014. – 2020. pod nazivom Centar za mlade grada Zagreba, u kojem sudjeluje 30 partnera, između kojih je i HUM. Svrha projekta je osnivanje i djelovanje Centra kroz 18 mjeseci kao mjesta za provedbu široke lepeze aktivnosti mladih i za mlade u lokalnoj zajednici najvećeg hrvatskog grada, kako bi dobiti niz alata i vještina kojima će kao volonteri i vršnjaci moći nastaviti razvijati interesne aktivnosti. Iznimno nam je zadovoljstvo što će mladi izmiritelji imati priliku predstaviti aktivnosti HUM-a na mjesečnoj bazi mladima te se veselimo suradnji s ostalim partnerima. Više informacija: OVDJE.

2. U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskog socijalnog fonda, prijavljeni projekt Sindikata hrvatskih učitelja „Jačanje bipartitnog socijalnog dijaloga u sektoru osnovnog obrazovanja“ ocijenjen je s kao najbolji u Republici Hrvatskoj, u kojem je i HUM partner. Kroz projekt će se organizirati i mreža miritelja na području 851 škole u kojima djeluje SHU. Zajednički cilj je doprinijeti i osigurati stvaranje za zdravo i kvalitetno radno okruženje u kojem se štiti dostojanstvo radnika. Veselimo se suradnji i zajedničkim radnim izazovima! Više informacija o projektu: OVDJE.

3. Volonterski centar Zagreb prijavitelj je projekta “Volontiram, učim, širim dobru priču – zajednica malih volontera“, koji je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ove je školske godine naša udruga nastavila suradnju s Volonterskim centrom Zagreb uključivši se u projekt “Volontiram, učim, širim dobru priču – zajednica malih volontera”. Projekt je usmjeren na odgoj djece za volontiranje, razvoj znanja, vještina i kompetencija potrebnih za aktivno građanstvo te stvaranje aktivne i humane zajednice malih volontera koji će u budućnosti biti pokretači pozitivnih promjena u društvu.

Nositelj projekta je Volonterski centar Zagreb, a projekt se provodi u partnerstvu s tri osnovne škole s područja Zagreba, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, s područja Krapinsko-zagorske županije te Hrvatskom udrugom za mirenje. Učenici će u projektu biti uključeni u orijentacijske radionice o volontiranju, u radionice o nenasilnoj komunikaciji, volonterske akcije te druge aktivnosti volonterskog programa. U projektu kao predstavnica HUM-a aktivno sudjeluje Dušanka Pribičević- Gelb. Više o informacijama: OVDJE.

4. Novi sindikat s partnerima provodi projekt “Socijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi – jučer, danas, sutra – mogućnosti i perspektive –MIP 2030.” koji sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020”, financiranog. iz Europskog socijalnog fonda u 100-postotnom iznosu od 1,14 milijuna kuna. Cilj projekta je promicanje dijaloga sa socijalnim partnerima radi razvoja novih standarda, kroz stručnu analizu stručnjaka o perspektivama rada i razvoja socijalnog dijaloga do 2030. Projekt ostvaruje povećanje kompetencija 40 zaposlenih i zainteresiranih članova partnerskih organizacija kroz razvoj modula osposobljavanja, razmjene iskustava i upoznavanje primjera najbolje prakse u području socijalnog dijaloga. Više informacija: OVDJE.

Hrvatska udruga za mirenje projektu daje dodanu vrijednost jer je institut mirenja jedan od ključnih prioriteta i osnažuje kulturu socijalnog dijaloga, a sindikalna središnjica Hrvatska udruga radničkih sindikata i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, sudjelovanjem u projektu jačaju vlastite kapacitete za sudjelovanje u socijalnom dijalogu na nacionalnoj razini, odnosno na razini kompanije, a ujedno jačaju kapacitete za socijalni dijalog i na nižim razinama za sve svoje članove.

5. SOS RIJEKA – centar za nenasilje i ljudska prava prijavitelj je projekta za pružanje primarne pravne pomoći koji je objavilo Ministarstvo pravosuđa RH, a u kojem će HUM kao partner održati tribinu u sklopu Tjedna mirenja, 21.10.2019. u Rijeci. Cilj projekta je osiguranje primarne pravne pomoći građanima Republike Hrvatske i drugim osobama u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

6. Volonterski centar Zagreb prijavitelj je projekta „Školska volonterska zajednica – snaga za održivi razvoj“ u okviru Švicarsko – hrvatskog programa suradnje koji sufinancira Ured za udruge vlade RH. Projekt traje 20 mjeseci, a započeo je 1.8.2019. Cilj projekta je osnažiti doprinos organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj uz unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. HUM kao partner projekta održava edukacije u osnovnim školama o nenasilnoj komunikaciji, a kao predstavnica HUM-a u projektu sudjeluje Dušanka Pribičević – Gelb. Ostali partneri su: Udruga OAZA, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina, Osnovna škola Augusta Šenoe Zagreb, IX. gimnazija Zagreb. Projektom će se razvijati novi programi izobrazbe i 2 kurikuluma, održavati orijentacijske radionice o volontiranju, zaštiti okoliša i nenasilnoj komunikaciji, provoditi edukacija o menadžmentu volontera i mnoštvo volonterskih akcija. Predviđena je i izrada i tiskanje nove publikacije o osnovnoškolskom volontiranju, a škole koje su partneri dobit će posebne prostorije za vrijedne volontere. Više o projektu pratite na facebooku i web stranici Volonterskog centra Zagreb, https://www.vcz.hr/info-pult/novosti-i-dogadjanja/zapoceo-projekt-skolska-volonterska-zajednica-snaga-za-odrzivi-razvoj/

HUM SUDJELUJE U PROJEKTIMA:

1. “Odrazi se znanjem – pokreni zajednicu!, nositelj projekta ODRAZ. U HUM će imati priliku ugostiti studente Ekonomskog i Grafičkog fakulteta iz Zagreba s ciljem da se studenti upoznaju s aktualnim i realnim problemima u društvu te pritom, kroz volonterski angažman, uz mentorsku podršku osobe zaposlene u udruzi i partnera projekta, pomognu udrugama da postanu vidljivije u društvu i lakše dopru do građana od interesa razvijanjem internet stranica i marketinškog plana udruge. Više o projektu: OVDJE.