Moot Court Croatia natjecanje je u obliku simuliranog suđenja koje se održava već šestu godinu zaredom u organizaciji studentske udruge eSTUDENT. Na natjecanju mogli sudjelovati studenti treće i viših godina Pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Treću godinu u projektu kao partner sudjeluje i HUM, koji će članove pobjedničke ekipe nagraditi mogućnošću pohađanja osnovne obuke za izmiritelje bez naknade. Vanja Bilić kao predstavnik HUM-a pridružio se svečanom otvaranju u auli Pravnog fakulteta u Zagrebu održanom 12. siječnja 2018., na kojem je predstavljen ovogodišnji hipotetski pravni slučaj o kaznenom djelu razbojništva u pošti.

5. svibnja na Općinskom kaznenom sudu održana su preliminarna ročišta, dok su 6. svibnja održana napredna ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu. U finale su prošli najuspješniji timovi 104 i 789. S malim bodovnim razmakom, pobijedila je ekipa 789 u sastavu:

Janko Havaš, Ivona Vlahović, Domagoj Dananić i Martina Hrgović

789 dobio je nagradu za najbolji pisani podnesak, a članica tima Ivona Vlahović ujedno je i dobitnica nagrade za najboljeg govornika.
Čestitke svima!

 

Predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac 6. svibnja 2018. na svečanom proglašenju pobjednika uručio je prvu nagradu pobjedničkom timu, a o suradnji s eStudentom izjavio je kako slijedi:

Hrvatska udruga za mirenje snažno podržava divne aktivnosti eSTUDENT-a. Među njima posebno mjesto pripada MOOT Court natjecanju koje zahvaljujući baš eSTUDENT-u postaje tradicionalno.

Riječ je o iznimno važnom događanju za razvoj prava, pravne profesije i budućih pravnika. Velike HUM-ove čestitke na još jednom uspjehu u tom pogledu.
HUM je posebno počašćen s tim što su mladi uočili potencijal mirenja/medijacije ne samo u sustavu rješavanja sporova, već u cijelom našem društvu. Riječ je o iznimno moćnoj i pozitivnoj novini prilagođenoj potrebama i zahtjevima modernog vremena, modernog čovjeka i društva. Veseli nas podrška eSTUDENTA u tom pogledu i činjenica što je na ovaj način mirenje kroz prisutnost u natjecanju u suđenju i kroz prisutnost u možda najpoznatijoj hrvatskoj sudnici u Županijskom sudu u Zagrebu, simbolično ušlo u samo srce tradicionalnog sustava rješavanja sporova kao njegov vrijedni i komplementarni dio. Mirenje je samo jedan od vjesnika pozitivnih i nužnih promjena u tradicionalnom sustavu rješavanja sporova, pravnom obrazovanju i pravnoj profesiji koje u svojoj sveukupnosti naše cjelokupno društvo čini boljim u svakom pogledu. HUM-ova osnovna obuka za izmiritelje dodijeljena pobjedničkoj ekipi kao prva nagrada sama po sebi potvrđuje naprijed izneseno.