U lipnju kroz broj 137 mjesečnika za poduzetnike i menadžere “Poduzetnik” objavljen je članak našeg člana i predsjednika Nadzornog odbora HUM-a, Petra Petrića, odvjetnika i izmiritelja, pod nazivom “Mirenje se usredotočuje na rješavanje stvari na način da odnosi budu sačuvani

Poslovni ljudi za koje su trgovački sporovi učestala posljedica poslovanja, sve više prepoznaju vrijednost mirenja kao načina da istraže i nađu kreativna rješenja koja vode do sporazuma.

Pored mirenja među poduzetnicima i poslovnim partnerima, mirenje postiže odlične rezultate i u rješavanju konflikata poslodavaca i radnika, ali i u njihovoj prevenciji.Pored mirenja među poduzetnicima i poslovnim partnerima, mirenje postiže odlične rezultate i u rješavanju konflikata poslodavaca i radnika, ali i u njihovoj prevenciji.

Istraživanja provedena u zemljama Europske unije pokazala su da su poslovni subjekti koji su se susreli s alternativnim načinom rješavanja sporova (ADR – Alternative Dispute Resolution) puno zadovoljniji takvim načinom rješavanja sporova od rješavanja sporova sudskim putem. Glavni razlozi takvog favoriziranja mirnog načina rješavanja u odnosu na sudsko, a koje ističu uprave poslovnih subjekata su trajanje (51% vs 21%), jednostavnost (58% vs 30 %) i troškovi (50% vs 24%) postupka.

Trajanje postupka ADR načina rješavanja sporova pokazuje prednost pred sudskim načinom. Tako postupak rješavanja sporova mirenjem/medijacijom traje prosječno gotovo 2,5 puta kraće od sudskog spora, a u međunarodnim sporovima je ta razlika i veća.

 

U nastavku možete pročitati cijeli članak zašto je Mudar, brz i efikasan način rješavanja poslovnih sukoba ključ uspješnog poslovanja

 

3Poduzetnik_137_lipanj 2018._preview-3-3

38-40 Poduzetnik_137_lipanj 2018._preview-38-40