Hrvatska udruga za mirenje (HUM) ponovno otvara vrata dragim članicama Udruge hrvatskih poduzetnica (WE Croatia)

 

Suradnja između HUM-a i Udruge hrvatskih poduzetnica nastavit će se druženjem u četvrtak, 7. lipnja 2018., od 9,00 do 11,00 sati, u prostorijama HUM-a, Teslina 1, Zagreb.

Predsjednik HUM-a i sudac Visokog trgovačkog suda RH

dr. sc. Srđan Šimac

održat će predavanje pod nazivom:

Mirenje (medijacija) – pr(a)vo rješenje konflikta ili spora

O načinu i brzini rješavanja konflikata i sporova koji nastaju tijekom poslovanja, ovisi uspješnost poslovanja. Danas ne uspijevaju snažniji, već brži. Medijacija je važna komponenta tog uspjeha, na svim nivoima poslovanja.

Razgovarat će se o iskustvu članica WE Croatia u konfliktima u privatnom i poslovnom životu, te o njihovim iskustvima s tradicionalnim sustavom rješavanja sporova. Srđan Šimac će im otkriti tajne najefikasnijeg načina rješavanja konflikata i sporova u ljudskoj povijesti – medijacije. Riječ je o moćnom alatu na dohvat ruku poduzetnicima i poduzetnicama uz pomoć kojeg se gospodarski sporovi vrlo često rješavaju već u samo jednom jedinom danu, a nakon što su prethodno izgubili 5, 6 ili 8 godina u parnici, u svojevrsnom ratu. 75% medijacija u gospodarskim sporovima završi nagodbom. Parnice prosječno traju više stotina dana, a medijacije su prosječno okončane u vremenu kraćem od 60 dana od dana podnošenja prijedloga za mirenje. Nagodba u mirenju ima značaj pravomoćne presude i u gospodarskim sporovima prosječno se okončavaju tijekom pregovora u trajanju manjem od 10 sati.

Navodimo samo jedan od primjera: nedavno je u Centru za mirenje i pregovaranje završeno mirenje u sporu između hrvatskog i slovenskog trgovačkog društva koje je započelo nakon punih 6 godina parničenja. Stranke su u 5 sati i 30 min sklopile nagodbu, i ne samo tom, nastavile su poslovnu suradnju.

Glavna svrha gospodarstvenika je poslovanje, a ne sporenje. Jedina pobjeda stranaka u sporu je njegovo rješenje. Poduzetnici/e se u svakodnevnom radu susreću s raznim poslovnim izazovima među kojima su i sporovi. Neki od njih sporove zbog tegobnosti suđenja uopće ne rješavaju, a drugi, olako ulaze u mukotrpne, dugotrajne, skupe i rizične parnice. Mirenje/medijacija omogućava brzo rješavanje sporova neovisno o njihovoj vrsti i potpunu kontrolu stranka i nad postupkom i nad postignutim rješenjem. U mirenju stranke za razliku od sudskog postupka, doslovce upravljaju svojim životima i svojom sudbinom te su često u prilici upravo zbog postignute nagodbe nastaviti poslovnu suradnju.

Danas se svaki raskid ugovora u poslovanju i svaka parnica smatra poslovnim neuspjehom. Srđan Šimac će sudionicama ovog druženja otkriti tajnu kako konflikte i sporove koje tretiraju velikim problemima, pretvoriti u velike prilike.