Često nam se u životu dogodi da odjednom radimo nekoliko stvari, a najmanje vremena i strpljenja nalazimo za one koji su nam najvažniji. Naš odnos i razgovori s obitelji i prijateljima su naposljetku napeti i manje produktivni nego s drugima. Zato je važno znati o aktivnom slušanju.

Zanimljivo je da se kineski simboli za riječ „Slušanje“ sastoje od 5 različitih elemenata.

Uši:

S obzirom na to da su uši dio tijela koje nam omogućuje da čujemo zvukove, zasigurno su i najočitija komponenta slušanja i vjerojatno i prva stvar na koju pomislimo kad pomislimo na slušanje. Ipak, za Kineze uši predstavljaju samo jedan element od pet sastavnih elemenata slušanja pa nastavimo…

Oči:

Kad razgovaramo s nekim, važno je da „vidimo“ tu osobu. To prije svega znači da moramo gledati u osobu dok razgovaramo s njom. U isto vrijeme moramo obratiti pažnju na njihov govor tijela, upijajući znakove koji nam daju informacije o njihovom stavu o onome što im govorimo.

Um:

Moramo razmišljati i procesuirati ono što nam druga osoba govori. Da bismo to učinili moramo biti maksimalno angažirani. Vrlo često selektivno čujemo samo ono što podržava naša vjerovanja i uvjerenja. Umjesto toga, moramo se svjesno truditi da naš um bude otvoren i znatiželjan te da zaista čujemo sve što druga osoba govori.

Apsolutna pažnja:

Važno je da se u potpunosti usredotočimo na naš razgovor s drugom osobom. U ljudskoj je prirodi da nastojimo biti selektivni u onome što čujemo – često filtrirajući dijelove razgovora druge osobe koji nisu usklađeni s našim uvjerenjima. Bolje ćemo učiniti ako pažljivo slušamo sve informacije koje nam se daju.

Srce:

Razgovori se ne događaju samo u vakuumu. Naši osjećaji i emocije dolaze u igru ​​kad god stupimo u interakciju s drugom osobom. Što više možemo suosjećati s tom osobom i vidjeti stvari iz njihove perspektive, to je vjerojatnije da ćemo pronaći način da pomaknemo raspravu naprijed, a i zadovoljimo svoje individualne potrebe.

Kinezi su vrlo mudro identificirali ovih 5 elemenata slušanja. I mi bismo bili vrlo mudri ako ih i sami počnemo primjenjivati u našim svakodnevnim razgovorima.