Sretan nam i miran Svjetski dan rješavanja sukoba!

 

Svake godine trećeg četvrtka u listopadu obilježava se Svjetski dan rješavanja sporova, a ove godine je to 17. listopada.

 

Godine 2005. ovaj je dan proglasila Udruga za rješavanje sukoba u SAD-u, s ciljem promicanja svijesti o različitim načinima rješavanja sukoba. Namjera Udruge je bila da ovaj Dan promoviraju organizacije unutar lokalne zajednice diljem zemalja, kako bi se javnosti približilo mirno rješavanje sukoba. Dan je osnovan upravo zato da se javnost upozna s medijacijom kako bi postali svjesni njenog postojanja i da je bolje razumiju, jer će jedino tako biti skloniji angažiranju medijatora i rješavanju sukoba na taj način.

 

Logo drveta sa šarenim lišćem simbolizira rast u području rješavanja sukoba – baš kao i sjeme drveta, kada se posadi počinje svoj život kao malena biljka, no svake godine sve više raste, jača i cvjeta prekrasnim bojama. Za promjene treba vremena, no rezultati će biti vrijedni strpljenja.

 

Svjetski dan rješavanja sporova je osmišljen radi:

– promicanja svijesti o posredovanju, arbitraži, mirenju i drugim kreativnim, mirnim sredstvima rješavanja sukoba,

– promoviranja rješavanja sukoba u školama, obiteljima, poduzećima, zajednicama, vladama i pravnim sustavima,

– prepoznavanja važnosti doprinosa osoba koje se bave mirnim rješavanjem sukoba,

– poticanja nacionalne sinergije održavanjem proslava diljem država u svijetu na isti dan.

 

Udruga za rješavanje sukoba je posvećena promicanju i unaprjeđivanju alternativnih metoda rješavanja nesuglasica. Njene osnovne aktivnosti su održavanje konferencija, regionalnih sastanaka, nositelj je raznih inicijativa, organizator sekcija koje okupljaju osobe istih interesa, a sve s ciljem spajanja osoba koje je bave rješavanjem sukoba, studenata i svih zainteresiranih kako bi učili, razmjenjivali iskustva i znanja te stjecali nove vještine.

 

Mirenje kao način rješavanja sporova se uvriježilo u zemljama Europske unije te posebno u SAD-u, pa se oko 50% svih sporova u Njemačkoj i Irskoj rješava mirenjem, dok je taj postotak u SAD-u čak 90%.

 

U Centru za pregovaranje i medijaciju HUM-a u 2018. 75% medijacija je završeno pisanom nagodbom. U 67% medijacija nagodba je sklopljena na prvom i jedinom sastanku. Medijacije su do nagodbe trajale prosječno 6 sati i za sklapanje nagodbi bilo je prosječno potrebno 2,25 medijacijskih sastanaka. U prvih 6 mjeseci 2019. čak 84% medijacija je okončano nagodbom. Zadovoljstvo s mirenjem i s izmiriteljima je najčešće stopostotno neovisno o sklapanju nagodbe, a sve stranke koje su u HUM-u koristile postupak mirenja, preporučile bi ga i drugima.

 

 

Pridružite nam se na svečanom obilježavanju druženju uz zakusku u 14,00 sati! 😉