fbpx

Obilježavanje Svjetskog dana rješavanja sukoba 

Sretan nam i miran Svjetski dan rješavanja sukoba!

Svake godine trećeg četvrtka u listopadu obilježava se Svjetski dan rješavanja sporova, a ove godine je to 15. listopada.

Godine 2005. ovaj je dan proglasila Udruga za rješavanje sukoba u SAD-u, s ciljem promicanja svijesti o različitim načinima rješavanja sukoba. Namjera Udruge je bila da ovaj Dan promoviraju organizacije unutar lokalne zajednice diljem zemalja, kako bi se javnosti približilo mirno rješavanje sukoba. Dan je osnovan upravo zato da se javnost upozna s medijacijom kako bi postali svjesni njenog postojanja i da je bolje razumiju, jer će jedino tako biti skloniji angažiranju medijatora i rješavanju sukoba na taj način.

Logo drveta sa šarenim lišćem simbolizira rast u području rješavanja sukoba – baš kao i sjeme drveta, kada se posadi počinje svoj život kao malena biljka, no svake godine sve više raste, jača i cvjeta prekrasnim bojama. Za promjene treba vremena, no rezultati će biti vrijedni strpljenja.

Svjetski dan rješavanja sporova je osmišljen radi:

– promicanja svijesti o posredovanju, arbitraži, mirenju i drugim kreativnim, mirnim sredstvima rješavanja sukoba,

– promoviranja rješavanja sukoba u školama, obiteljima, poduzećima, zajednicama, vladama i pravnim sustavima,

– prepoznavanja važnosti doprinosa osoba koje se bave mirnim rješavanjem sukoba,

– poticanja nacionalne sinergije održavanjem proslava diljem država u svijetu na isti dan.

Udruga za rješavanje sukoba je posvećena promicanju i unaprjeđivanju alternativnih metoda rješavanja nesuglasica. Njene osnovne aktivnosti su održavanje konferencija, regionalnih sastanaka, nositelj je raznih inicijativa, organizator sekcija koje okupljaju osobe istih interesa, a sve s ciljem spajanja osoba koje je bave rješavanjem sukoba, studenata i svih zainteresiranih kako bi učili, razmjenjivali iskustva i znanja te stjecali nove vještine.

Mirenje kao način rješavanja sporova se uvriježilo u zemljama Europske unije te posebno u SAD-u, pa se oko 50% svih sporova u Njemačkoj i Irskoj rješava mirenjem, dok je taj postotak u SAD-u čak 90%.

Na svečanosti će HUM po treći put u razmaku od po dvije godine, DODIJELITI POSEBNE MEDIJACIJSKE NAGRADE NAJZASLUŽNIJIMA 2020. za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanju MEDIJACIJE I KULTURE MIRA u Republici Hrvatskoj.

Pridružite nam se na svečanom obilježavanju i online druženju te dodjeli medijacijskih nagrada u 13,00 sati! 😉

2020-10-14T16:36:25+02:00
Go to Top