XV. Kolokvij o arbitraži i mirenju održan je u organizaciji Stalnog arbitražnog sudišta i Centra za mirenje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori od 08. do 10. svibnja 2018. u Trakošćanu. Kolokviju su prisustvovali uz članove Predsjedništva Sudišta suci Vrhovnog suda, Visokog trgovačkog suda, Županijskog suda u Zagrebu, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Trgovačkog suda u Zagrebu, Trgovačkog suda u Varaždinu te predstavnici Državnog odvjetništva RH, Hrvatske odvjetničke komore i Hrvatske udruge za mirenje. Dr. sc. Vanja Bilić je sudjelovao kao predstavnik Hrvatske udruge za mirenje.

Ovogodišnji Kolokvij je bio posvećen aktualnim problemima arbitražnog rješavanja sporova i rješavanju sporova mirenjem.

Raspravljalo se o nacrtima dokumenata koji se koriste u arbitražnim postupcima. Predstavnici Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Hrvatske udruge za mirenje informirali su prisutne o najnovijim prijedlozima zakona te iskustvima drugih zemalja u području mirenja. Također, sudionike je zamjenik Glavnog državnog odvjetnika RH Boris Koketi informirao o statističkim pokazateljima DORH-a u primjeni članka 186.a Zakona o parničnom postupku od 2006. do 2017. godine.

Kao zaključak Kolokvija sudionici su istaknuli važnost kontinuiranog rada na promicanju i razvijanju svijesti izvansudskog rješavanja sporova putem arbitraže i mirenja.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora