U sklopu četvrtog zaredom Tjedna mirenja i svečanosti povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba 20. listopada 2016. Hrvatska udruga za mirenje (HUM) je u svrhu snažnije promocije mirenja (medijacije) i kulture mira u našoj društvenoj zajednici te u svrhu poticaja brojnim izmiriteljima (medijatorima) da ustraju u nastojanjima da mirenje postane općeprihvaćeni način rješavanja sukoba i sporova te da svojim radom, trudom i sposobnostima što prije opravdano zasluže svoje mjesto u sustavu rješavanja sporova, odlučila dodijeliti posebne nagrade fizičkim i pravnim osobama zaslužnim za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanju mirenja i kulture mira u Republici Hrvatskoj.

HUM-ova Medijacijska nagrada Institucija za mirenje 2016. dodijeljena je Wassermann Grupi Zagreb, a nagrada je uručena direktorici Jasmini Moguš, s kojom je proveden intervju kako bi se i Vi imali prilike upoznati s njihovim radom.

1. Recite nam nešto o Wassermann Grupi?

Wassermann Grupa je trgovačko društvo koje u svojem portfelju ima tri osnovne grane djelovanja: mirenje, prijenos poslovanja i edukaciju. Naša vizija je društvo u kojem poslovni subjekti svoje sporove rješavaju na miran način, u kojem obiteljska poduzeća uspješno provode postupak obiteljskog prijenosa poslovanja na “mlađe” generacije, u kojem mala i srednja poduzeća uspješno posluju, te u kojem svi imaju mogućnost dobivanja upravo one poslovne edukacije koja najviše odgovara njihovim potrebama i interesima.

2. Možete li nas pobliže upoznati s Vašim Centrom za mirenje?

WG Centar za mirenje pruža usluge: organizacije mirnog rješavanja trgovačkih sporova u postupku mirenja, mirenje domaćih i inozemnih trgovačkih društava, mirenje na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

3. Ured se prvenstveno bavi obiteljskim poduzetništvom i obiteljskim prijenosom poslovanja. Koja su Vaša iskustva sa strankama? Kako stranke reagiraju na mirenje?

Obiteljsko poduzetništvo podrazumijeva zajedničku suradnju više članova obitelji u radu i razvoju obiteljskog poduzeća. Činjenica da u jednom poduzeću zajedno rade i surađuju članovi jedne obitelji samo po sebi pretpostavlja mogućnost nastanka nesporazuma, nerazumijevanja i problema među njima. Iskustvo pokazuje da rješavanje problema i nesuglasica mirenjem ne predstavlja znak slabosti, već pametnu odluku, te je iz tog razloga mirenje vrlo dobro prihvaćen način rješavanja sporova u obiteljskom poduzetništvu.

4. Wassermann Grupa organizira i konferencije posebice koje se tiču obiteljskog poduzetništva. Koja su Vaša iskustva i rezultati nakon provedenih konferencija?

Konferencije, Forumi i ostale edukacije Wassermann Grupe namijenjene su prije svega članovima obiteljskih poduzeća, a onda i svima onima koji žele otkriti kako „dišu“ obiteljska poduzeća. Stručni predavači savjetuju sudionike kako na najbolji način ostvariti potencijal koji imaju kao obiteljski poduzetnici, a da uz to očuvaju i osnaže obiteljsku harmoniju kao glavno načelo razvoja i garancije poslovnog uspjeha obiteljskog poduzeća. Na konferencijama predstavnici obiteljskih poduzeća imaju priliku upoznati se s postupkom medijacije, kao metodom koja im može pomoći u postupku rješavanja raznih nesuglasica unutar poduzeća.

5. Što smatrate najvećim postignućem u radu Vašeg ureda?

U našem dosadašnjem radu iznimno smo ponosni na promociju mirenja kao rješavanja sukoba na različitim područjima obiteljskog poslovanja. Kroz održane evente, objavama na web-u, društvenim mrežama i medijima promovirali smo ideju mirenja u obiteljskom poduzetništvu.

6. Kada ste se i gdje po prvi put susreli s mirenjem?

S mirenjem sam se prvi put susrela prije nekoliko godina zaposlenjem u odvjetničkom uredu Cikač koji je pregovaranje/mirenje prepoznao kao alternativu sudskim postupcima, a sa samim postupkom mirenja i koje vještine i znanja ono zahtjeva upoznala sam se putem HUM-a i inspiracijskih predavanja gospodina Srđana Šimca.

7. HUM je prepoznao rad Vašeg ureda i dodijelio mu medijacijsku nagradu Institucija za mirenje 2016. Možete li nam reći koje značenje ona ima za Vas?

Iznimno sam ponosna na nagradu koju je WG primila 2016. godine. Nagradu smo shvatili kao potvrdu našeg dosadašnjeg rada i iznimnog truda pa je prepoznavanje toga od strane HUM-a za nas predstavljalo posebnu čast i zadovoljstvo. Ujedno bih iskoristila priliku i u ime WG-a zahvalila se kolegama Suzani Blanuša, Vedrani Mikulčić, Danijelu Pribanić i svima drugima koji su vjerovali u naš rad i pružili nam podršku u našem djelovanju.

8. Vidite li mogućnost suradnje Vašeg ureda i HUM-a?

Vrlo smo ponosni na dosadašnju suradnju s Hrvatskom udrugom za mirenje, a što je vidljivo kroz naše sudjelovanje i podršku HUM-u prilikom organiziranja raznih događaja poput „Tjedna mirenja“. Suradnju WG-a s HUM-om smo prepoznali kao temelj daljnjeg profesionalnog razvoja, također vrlo smo zahvalni na podršci HUM-a WG-u kroz promociju naših evenata i gostovanja.

9. Kako gledate na mirenje u Hrvatskoj i koje su po Vam najveće zapreke u bržem razvoju mirenja? Kakva su Vaša predviđanja za mirenje u budućnosti?

Što se tiče mirenja u obiteljskom poduzetništvu, a što je glavna djelatnost WG, budućnost je sjajna, nalazimo se u vrijeme kada su prijenosi poslovanja sa starije na mlađu generaciju svakodnevni, a obiteljske tvrtke će i u budućnosti trebati pomoć u rješavanju svojih konflikata. Uzmemo li u obzir činjenicu da je mirenje u obiteljskom poduzetništvu u SAD-u normalan postupak, te da ga prakticira i većina zapadnih europskih država, možemo zaključiti da će i kod nas primjena mirenja, budući da je višestruko isprobano i pokazalo se da donosi izvrsne rezultate, biti prepoznato kao uspješna metoda za rješavanje cijelog niza situacija koje nastaju u obiteljskim poduzećima.

10. U svoj rad uključili ste i mlade posebice studente prava. Koja su Vaša iskustva? Dolaze li mladi već s nekim predznanjem o mirenju ili ih Vi upoznate s tim pravnim institutom?

U svom djelovanju iznimnu pozornost posvećujemo i mlađim naraštajima. Naime, od osnivanja WG-a pa do danas prepoznali smo potrebu edukacije studenata o mirenju. Stoga se možemo pohvaliti suradnjom s najpoznatijim zagrebačkim fakultetima, a čijim smo studentima omogućili praksu u WG-u i upoznavanje s mirenjem u obiteljskom poduzetništvu.

11. Što bi savjetovali mladima i svim drugim ljudima dobre volje kako da postupaju u svom životu i radu?

Savjetovala bih im da uvijek gledaju širu sliku, da razmišljaju „izvan kutije“, da se ne vode u životu samo uskim interesima, već da pokušaju uvijek gledati prema naprijed, razumjeti i slušati ljude oko sebe, da je dobro i poželjno govoriti o emocijama unatoč činjenici što ih društvo, škole i fakulteti uče da postoji samo jedno „pravilno“ rješenje problema.

12. Što za Vas predstavlja mirenje?

Zaista vjerujem u mirenje, vjerujem da rješavanje nekog spora mirenjem donosi napredak čovjeku na više razina i to onih koji se ne mogu unaprijediti i poboljšati niti jednim sudskim sporom, a to je napredak čovjekovog odnosa prema sebi, prema kolegama, prema obitelji, prema partnerima.

Zahvaljujemo gospođi Jasmini na dijeljenju izmiriteljskog iskustva kroz rad u trgovačkom društvu i pozdravljamo daljnji trud u provođenju i promoviranju mirenja!