View Calendar
2022-10-19 12:00 - 14:00

Medijacija u radnim odnosima

Moderatorica: Aida Marijan, dipl. iur., dopredsjednica HUM-a, medijatorica i trenerica medijatora
Mjesto održavanja: HUM, Kneza Mislava 12, Zagreb

Medijacija u individualnim radnim sporovima i uopće upravljanje sukobima i rješavanje sporova u vezi s radnim odnosima pojedinih radnika važno je područje društvenog života i mirenja i želimo mu posvetiti posebnu pozornost. Uspješnost obveznog mirenja u kolektivnim radnim sporovima naglašava potrebu za inauguriranjem sustava mirenja u individualnim radnim sporovima, u sudovima i izvan njih te posebno potrebu za promicanjem politika mirnog rješavanja sukoba i sporova na radnom mjestu unutar tijela, organizacija i trgovačkih društvima.

Riječ je jednako kako o interesu i radnika i poslodavaca, tako i o interesu cjelokupne društvene zajednice. Vrijeme je da se sukobi i sporovi koji u većini slučajeva opterećuju odnose na radu
prestanu ignorirati, rješavati tek kada se pojave i tretirati kao problemi unatoč drugim  mogućnostima. Koncept suprotstavljanja u njihovom rješavanju kao neproduktivan, treba zamijeniti suradnjom kao prvom opcijom.

Medijacija ne predstavlja samo način rješavanja sukoba i sporova, već način života i modernog poslovanja. O izuzetnim pogodnostima medijacije (poput oslobođenja od poreza) i poslovnih politika mirnog rješavanja sporova želimo prodiskutirati s relevantnim subjektima i zajedno pokušati utvrditi smjernice za buduće zajedničko i pojedinačno djelovanje u ovom pravcu.

Pronađimo odgovore na pitanja o važnosti upravljanja konfliktima i sporovima u vezi s radnim odnosima , njihovom ranom otkrivanju i mirnom rješavanju.