View Calendar
2022-10-19 18:00 - 19:30

Online interaktivno predavanje

Primjeri prakse i iskustva u medijaciji iz drugih država

Voditelj: Vanja Bilić, medijator, trener medijatora

ZOOM platforma

Od brojnih podataka koje smo saznali u Nizozemskoj jedan zaslužuje posebnu elaboraciju: prema opsežnom istraživanju o razlozima zašto bi netko umjesto sudskog postupka odabrao medijaciju, u 43% slučajeva sudska odluka ne rješava problem - nema instrumenata kojima bi mogla riješiti postavljeni problem, odnosno, sud u tolikom broju slučajeva nema primjereni odgovor na postavljeno pitanje - s druge strane, smatra da medijacija ima. Uz sve ostale razloge zbog kojih stranke u Nizozemskoj smatraju medijaciju prikladnim načinom rješavanja sporova (brzina,
jednostavnost, inkluzivnost, povjerljivost..) ovaj bode oči, tim prije što su nizozemski sudovi kvalitetni i efikasni (samo 1% ispitanika smatra da bi trebalo spor rješavati medijacijom jer je to brže).

Mogu se iznijeti neke pretpostavke (s primjerima) zašto bi to moglo biti tako. Interesantno je da sudionici u diskusiji kažu zašto je prema njihovom mišljenju to tako.

Rasprava ima određeni okvir događanja: očekujemo novi Zakon o mirenju u kojem bi se potaklo rješavanje sporova medijacijom na sudu i izvan suda. Zakon prema uvodnim napomenama želi zadržati sve ono do čega je medijacija do sada u Hrvatskoj došla i to unaprijediti s određenim idejama. Za sada ne znamo koja su konkretna rješenja, ali imamo priliku razgovarati o tome što mi kao netko tko je u temi pretpostavljamo da bi bilo važno uzeti u obzir.

Obavezno se registrirati na linku: OVDJE.