Nastavljajući višegodišnju praksu, HUM je ove godine po četvrti put, od 3. do 28. lipnja na stručnoj praksi ugostio dvoje studenata američkog sveučilišta UCONN, Isabel Oppenheimer i Christophera Gelina. Uz UCONN sveučilište partner ovog projekta je i Foundation for Sustainable Rule of Law Initiatives.

U punom i zanimljivom rasporedu, tijekom 4 tematski podijeljena tjedna boravka Isabel i Christopher su dobili uvid u rad HUM-a, ali i opći pregled statusa mirenja/medijacije u Republici Hrvatskoj, a sami su detaljno istražili i predstavili te podijelili svoja iskustva o medijaciji u SAD-u, gdje se čak 80 posto slučajeva riješi na miran način. Također, prvi uvodni tjedan boravka obilježio je i posjet američkom veleposlanstvu.

 

Drugi tjedan prakse obilježio je pregled uloga udruga civilnog sektora u ostvarenju boljih društvenih odnosa. Studenti su sudjelovali u predstavljanju rada Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu od strane članova klinike, a dan su proveli i u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja, gdje im je ta organizacija predstavljena. Forum za slobodu odgoja je također bila jedna od organizacija koja je predstavila rad i svoje aktivnosti našim studentima, te su posjetili Europski centar za studije rata i mira.

 

Jesu li vještine pregovaranja važne u radu i kako ih savladati studenti su naučili kroz treći tjedan prakse. Kako bi im u tome pomogli, imali su priliku upoznati se s radom odvjetničkog društva kroz dvodnevnu praksu u odvjetničkom društvu Vukmir & partneri, a koji je orijentiran na korištenje pregovaračkih vještina, susreli su se sa studentskom udrugom ELSA, organizatorom Negotiation Competitiona, te su s prošlogodišnjim pobjednikom na tom natjecanju savladali tehnike potrebne za uspješno pregovaranje.

 

Približavajući se kraju prakse, zadnji tjedan je bio posvećen medijaciji i njenom shvaćanju kao humanog lica pravde. Osim posjete Službi za mirenje na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, proces medijacije im je detaljnije pokazan kroz rad udruge s posebnim naglaskom na vještinu nenasilne komunikacije koju su imali prilike vježbati na edukacijskom treningu.

 

Isabel i Christopher imali su priliku posjetiti i niz državnih institucija kao što su: Ministarstvo pravosuđa i Pravni fakultet u Zagrebu.

Tijekom boravka u Zagrebu studenti su sudjelovali i na konferenciji“ Worker’s Rights at the Intersection of Labour Law and Economics“ na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kao i na koferenciji “Zajednice prakse – stari i novi članovi društva u procesu integracije” u organizaciji Centra za mirovne studije.

O iskustvima na praksi su se izjasnili i Isabel i Christopher. Christopher je naglasio da je ovaj način prakse odličan za stjecanje komparativnog pregleda medijacije, ali i rada udruga iz civilnog sektora. Isabel se posebice osvrnula na upoznavanje tehnika aktivnog slušanja za koje smatra da su esencijalne za dobre komunikacijske vještine. Oboje ocjenjuju jednomjesečno iskustvo kao vrlo pozitivno te ga preporučuju i ostalim studentima.

Uz nadu da ćemo se vidjeti ponovno, bilo nam je veliko zadovoljstvo upoznati i raditi s Isabel i Christopherom te se veselimo njihovim daljnjim akademskim i životnim uspjesima!