Postoje različite tehnike kako ostati smiren u raznim situacijama. Nesporazume i konflikte rado bismo izbjegli, no oni su neizbježni u svim područjima naših života. Često nemamo kontrolu, a sukob tumačimo kao prijetnju pa naše tijelo nalaže da se borimo ili bježimo. Koliko god teško, uvijek imamo izbor kako ćemo reagirati. Upravljanje konfliktima umijeće je, posebice jer izaziva i emocionalnu nelagodu. Kako bismo upravljali njima, najprije trebamo upravljati sobom i ostati smireni.

Donosimo Vam 4 brze tehnike za jasno razmišljanje u konfliktu.

 1. Duboko dišite 60 sekundi
  Uzrujanost može dovesti do plitkog i brzog disanja i zato bismo trebali pokušati umiriti sebe tako što ćemo usporiti naše disanje i omogućiti protok kisika. Kad duboko dišemo trebali bismo udisati iz našeg trbuha, a ne pluća.
 2. Sjetite se neke sretne uspomene
  Prizivanje osobnih uspomena može izazvati osjećaj koji je identičan onome kako ste se osjećali kad ste to zaista proživljavali. Čak i u situacijama akutnog stresa istraživanja su pokazala da nas sretne uspomene mogu dovesti u bolje emocionalno stanje.
 3. Stavite “etiketu” na snažnu emociju koju osjećate
  Prepoznavanje i imenovanje emocije može imati snažan utjecaj na njezino gušenje. U biti, cijeli proces etiketiranja emocije transformira tu emociju u objekt i smanjuje njezin intenzitet.
 4. Napravite nešto nespojivo s emocijom koju osjećate u danom trenutku
  Primjerice pomazite svog psa. Što god da odlučite uraditi u ovom koraku neka bude jednostavno… i zabavno! 🙂

Izvor: lenski.com