Kada vam se učini da gubite kontrolu nad vašim životom, kada 24 sata na dan nisu dovoljna, sjetite se tegle kiselih krastavaca… i kave. Profesor je stajao pred grupom studenata na satu filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kad je sat počeo, bez riječi je podigao veliku praznu teglu kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis. Potom je pitao studente je li tegla puna. Svi su se složili da jeste.

Zatim je profesor podigao kutiju punu kamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica.

Profesor je opet pitao studente je li tegla puna.

Opet su odgovorili da jest.

Sljedeća kutija koju je profesor uzeo bila je puna pijeska. Kada ga je sipao pijesak je naravno ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom je li tegla puna. Studenti su skrušeno odgovorili da jest.

Onda je profesor ispod stola izvadio dvije šalice pune kave i sipao ih u teglu. Kava je natopila pijesak. Studenti su se nasmijali.

”Sada”, rekao je profesor dok je smijeh zamirao, ”želim da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu: vaša obitelj, vaša djeca, vaše zdravlje i stvari kojima se strašno predajete.

To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su ostale stvari koje su važne: vaš posao, vaša kuća i vaš auto. Pijesak predstavlja ostale stvari. Male stvari.

Ako napunite teglu pijeskom nema mjesta za kamenčiće i teniske loptice. Isto važi u životu. Ako potrošite sve svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikada nećete imati mjesta za one važne stvari.

Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću.

Igrajte se s djecom.

Nađite vremena za odlazak liječniku.

Izvedite partnera na večeru.

Ponašajte se ponovo kao da vam je 18 godina.

Uvijek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravci.

Prvo se pobrinite za ”teniske loptice” – stvari koje su vam zaista važne. Odredite svoje prioritete.

Sve ostalo je pijesak”

Jedna studentica je podigla ruka i pitala što predstavlja kava.

Profesor se nasmijao.

”Drago mi je da ste me to pitali. Nju sipam, kako bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šalicu kave s prijateljem.”

Priču možete i pogledati na sljedećem videu: