Ako gurnete konflikt pod tepih (tapet), ne znači da će konflikt nestati. Iako smo toga svjesni, to uporno nastavljamo raditi. Pokušavamo sakriti konflikt tako da ga ne moramo pogledati u oči i suočiti se s njim. I pored toga, taj konflikt nam i dalje privlači pažnju i povećava našu frustraciju.

Budite strpljivi i pročitajte ovu priču. Možda vam pomogne suočiti se s vašim konfliktima koje ste sakrili pod tapet.

“Jednom davno, poznati trgovac tepisima vidio je da njegov najljepši tepih ima neobičnu izbočinu u sredini. Vodeći računa o vrijednosti tepiha, on je pažljivo pokušao prvo prstima ruke, a potom i nježnim dodirom noge, izravnati je . Uspio je u tome.

No, izbočina se ubrzo pojavila na drugom mjestu na tepihu.

Trgovac tepisima stao je cijelom težinom svoga tijela na tu izbočinu i skočio na nju. Još jednom je izbočina nestala za trenutak. Međutim, ubrzo se opet pojavila na drugom mjestu.

Trgovac tepisima je pokušavao ponovno i ponovno izravnati izbočinu skačući po njoj. Ona bi samo na kratko nestala i uvijek bi se ponovno pojavljivala na drugom novom mjestu. Naravno, trgovac je izgubio strpljenje i sasvim je zaboravio brinuti se o tome da ne ošteti predivni tepih. Stalnim i sve snažnijim skakanjem po njemu, uskoro ga je poprilično oštetio.

Konačno, kako mu nikako nije uspijevalo poravnati izbočinu na tepihu, trgovac je odlučio podignuti njegov rub i zaviriti ispod njega. Imao je što vidjeti. Zmija ljutica isklizila je brzo van uz vidljivo olakšanje što je napokon slobodna.”

Ozbiljan konflikt ne nestaje sam od sebe, a još i manje kada ga pokušamo sakriti pod tepih praveći se da ga nema. Konflikt u tom slučaju samo privremeno nestaje iz našeg vida. Međutim, i dalje je itekako prisutan. Vreba, “koprca” se i stalno privlači našu pažnju, dok mi pokušavamo činiti druge stvari, baš poput zmije u ovoj priči, a koja priča je preuzeta i prilagođena od autora Petera Sengea.

Guranje važnih stvari (konflikata, problema) pod tepih pruža nam samo privremeno olakšanje. To činimo u pravilu zbog straha ili boli od suočavanja s konfliktom. Suočavanje s ozbiljnim konfliktom je bolno i nitko ne želi da ga boli. Skrivanjem ili izbjegavanjem našeg konflikta, on zapravo postaje samo veći i trajno izjeda naš život sve dok se ne suočimo s njim i odlučimo riješiti ga. Kada to čvrsto odlučimo, najčešće ga i riješimo i tada se u pravilu pitamo zašto nam je toliko dugo trebalo za njegovo rješenje. To rješenje se jako često pokaže mnogo lakšim nego što smo očekivali.

Gurate li i Vi svoje konflikte pod tepihe? Ili?

Prilagođeni prijevod i u svrhu boljeg razumijevanja dopunjeni tekst autorice Tammy Lenski objavljen pod nazivom Sweeping conflict under the rug, na linku OVDJE.

Pripremila: Suzana Fugaj