Prošlog tjedna, u suradnji sa studentskom udrugom Meritokrat održali smo prvi virtualni Tjedan medijacije za mlade! 

Svakoga dana s nama se družilo skoro preko sedamdesetak sudionika, od studenata do onih malo starijih – svi najrazličitijih struka i profesija. Pod sloganom „Medijacija – slagalica uspjeha“, željeli smo drugima približiti medijaciju, ne samo kao postupak mirnog rješavanja sporova, već pokazati kako određene medijatorske vještine mogu primijeniti u privatnim odnosima, obrazovanju i karijeri.  Za svakog smo pripremili ponešto, pa smo tako okupili različite predavače iz svijeta prava, ekonomije, socijalnog rada, ali i sustava obrazovanja. 

Tjedan medijacije započeo je predavanjem dr.sc. Srđana Šimca, dugogodišnjeg medijatora i predsjednika HUM-a, o tome što medijacija uopće jest i zašto može biti ‘najbolji dan u životu jednog spora.’. 

U utorak smo potakli smo zanimljivu diskusiju na našem pravnom panelu, a svoje poglede na medijaciju s nama podjelili su Tihomir Zebec, Iva Buljan, Andreja Kumanović te prof. dr. sc. Alan Uzelac. 

Srijedu smo posvetili obiteljskoj medijaciji, a o tome su nam više govorili dugogodišnji medijatori i treneri dr. sc. Vanja Bilić i mr. sc. Danica Lisičar. 

U četvrtak smo zajedno s Jerislavom Bobićem učili pregovarati i pripremali se za svijet rada. Tako nam je Jerislav dao par savjeta o tome kako se pripremiti za razgovor za posao i što učiniti kada se susretnemo s teškim pitanjima.  

Tjedan medijacije završili smo vraćanjem u školske klupe, a više o vršnjačkoj medijaciji i tome zašto je ona toliko važna s nama je podjelila dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko. 

Osim predavanja, organizirali smo i tri radionice. Tako su naši sudonici s Dušankom Pribičević Gelb učili kako slušati, a sa Snježanom Kupres kako biti dobar komunikator. Zadnjeg dana pripremili smo malo druženje simpatičnog naziva HUManiji Hangout, te smo s bivšim i sadašnjim volonterima dijelili iskustva i odgovarali na pitanja svih zainteresiranih!

 

Iznimno nam je drago što smo bez obzira na prilike koje nas okružuju uspjeli organizirati jedan ovakav Tjedan medijacije. Hvala svima koji su izdvojili vrijeme i družili i se s nama prošlog tjedna, nadamo se da vam je bilo zanimljivo i poučno i da je i za neke od vas upravo medijacija skrivena slagalica uspjeha!